BM’de Türkiye’ye eleştiri: Terörle mücadele bahane ediliyor

BM İnsan Hakları oturumlarında söz alan uluslararası sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin “terörle mücadele” bahanesiyle insan haklarına saldırmaya devam ettiğine dikkat çekti.

18 Haziran’da başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 38, İnsan Hakları Oturumları 3. gününde BM Cenevre ofisinde devam ediyor. Oturumların bugünde kadına yönelik şiddet konusu ele alınırken, öte yanda oturumların açılış konuşmasını yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiser’i Zeid Ra’ad al Hüssein konuşması üzerinde devlet temsilcileri ve uluslararası sivil toplum kuruluşları söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Oturumlar süresince Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri bazı devlet ve birçok uluslararası sivil toplum kuruluşunun gündemindeydi.

BELÇİKA: TERÖR MÜCADELE BAHANE EDİLİYOR

Oturumlarda Belçika adına yapılan konuşmada Türkiye’de yaşayan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çekilerek, “Terörle mücadele adı altında Türkiye’de gazeteciler, insan hakları savunucuları ve avukatlar tutuklanıyor. Bu durumdan endişe duyuyoruz” denildi.

‘BASINA YÖNELİK SALDIRILAR KINANDI’

Oturumlarda söz alan uluslararası sivil toplum kuruluşlarından Article 19, insan hakları ihlalleri konusunda BM İnsan Hakları Yüksek Komiserini daha güçlü bir şekilde konuşmaya çağırdı. Basına yönelik sansür ve baskıların gün geçtikçe artığına dikkat çekilen konuşmada, Türkiye, Malezya, İran ve Rusya gibi ülkelerde basına yönelik saldırılar kınandı.

‘TÜRKİYE’DE HAK İHLALLERİ GÜN GEÇTİKÇE AĞIRLAŞIYOR’

International Fellowship of Reconciliation adlı sivil toplum kuruluşu adına yapılan konuşmada ise BM Hakları Konseyi’nin 2016 Türkiye raporu hatırlatıldı. 2016’dan bugüne Türkiye’de insan hakları ihlallerinin gün geçtikçe daha ağırlaştığına dikkat çekilen konuşmada, Türkiye’de farklı alanlarda yaşanan hak ihlallerinin endişe verici olduğu ifade edildi.

‘BM EKSİK KALDI’

Birleşmiş Milletler İzleme Örgütü (United Nations Watch) adlı sivil toplum kuruluşu adına yapılan konuşmada ise BM’nin Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri noktasında görevini yerine getirmede başarısız kaldığına vurgu yapıldı. Konuşmada insan hakları savunucularını yargılayan Türkiye’ye karşı tavrın daha net olması gerektiği ifade edildi.