Bitmeyen müzeden rant akıyor

'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' adı altında Van’da vurgun yapan AKP'liler, bir yılda bitirilmesi gereken müzeyi 6 yıldır bitirmeyerek ranta dönüştürdü.

Van’da 2011'de yaşanan iki büyük depremden sonra, şehir merkezinde bulunan Van Müzesi büyük hasar gördü. 50 bine yakın tarihi eser, ağır hasar gören ve kapatılan müze çürümeye terk edildi. Müzenin hasar görmesi nedeniyle Van Kalesi eteğinde Van Urartu Müzesi’nin temeli atıldı. 2012'de temeli atılan müzenin, 2013'te açılması planlanıyordu. Van Urartu Müzesi aradan 6 yıl geçmesine rağmen hala açılmadı. 20 Milyon TL'den fazla bir harcama yapılan ve halen açılmayan müzenin, dış cephesi ve dış duvarları şimdiden dökülmeye başladı.

50 BİN ESER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Van Urartu Müzesi’nin açılmaması nedeniyle eski müzede bulunan 50 bine yakın tarihi eser çürümeye terk edildi. Van turizmi için çok önemli olan tarihi yapıların yıllarca turizme ve vatandaşlara yasaklanması tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar, müzenin AKP ve yandaşlarının yeni rant kapısı olduğunu söylüyor.

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Van Urartu Müzesi’nin Urartu yapıları ve Van’ın mirasıyla bir alakası olmadığını belirtti. Kalçık, şunları söyledi: “Bir yılda bitirilmesi gereken müze 6 yıldır bitirilmedi. 50 bine yakın eser bugün kaderine terk edildi. 6 yıldır kimse eski müzeyi ziyaret edemiyor. Yeni müzeye bu kadar para harcadılar ama müze, müze olmaktan çıktı. Müzeyi yapanlara göre müze bitmiş durumda. Eğer müze bitmişse neden açmıyorlar? Tarihi eserleri göz göre göre çürümeye terk ettiler.”