Birçok kentte 'Diyadin' protestosu

HDP'li Diyadin Belediyesi eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar’a polis saldırısı, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde protesto edildi.

ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü'nün, Diyadin Belediyesi eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar’ın polisler tarafından darp edilmesini protesto etmek için yapmak istedikleri basın açıklamasına polis saldırdı. Partinin il binası önünde açıklama yaptıkları sırada engellenen HDP'liler, polis zoru ile binanın içerisine kadar sürüklendi.

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Zeyno Bayram, “Sizler bizim sokakta durma hakkımızı, nefes alma hakkımızı dahi engellemeye çalışıyorsunuz. Engellemezsiniz” diye tepki gösterdi. Diğer eşbaşkan Hüseyin Gevher ise "Belediye eşbaşkanlarımız ve Diyadin halkı yalnız değildir” dedi.

HDP'lilerin tepkisi sonrası polisler alandan ayrılırken, partililer de il binasına geçti.

AMED

Amed İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya, HDP Milletvekili Semra Güzel, Amed ilçe belediye eşbaşkanları ve parti yöneticileri katıldı. Açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık yaptı.

Uyanık, 31 Mart seçimlerinden sonra İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 26 belediyelerine x-ray cihazı ve polis kontrol noktası kurulduğunu söyledi. Belediyelerin halkın sorunlarıyla ilgilenerek çözüm geliştirmesinin engellemek istendiğini ifade eden Alökmen, dün Diyadin Belediyesi'nde yaşanan olayı anlattı.

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise 31 mart seçim sürecinde anti demokratik bir süreç yaşadıklarını belirterek, halkın gereken cevabı sandıklarda verdiğini söyledi. Ceylan, “Kim ki bizim engellemek istiyorsa dönsün 31 Mart ve 24 Haziran seçimlerine baksın" dedi.

BATMAN

Batman’da ise HDP il binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, HDP, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcileri, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Bekirhan Belde Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve partililer katıldı. HDP Batman İl Eşbaşkan Vekili İkram İrgi, HDP'nin halk partisi olduğunu ifade ederek, Diyadin'de yapılanların halk iradesine yönelik olduğuna dikkat çekti. İrgi, "Orada polis beline silah takarak 'Ben devletim' diyor. Ne olursa olsun halk için demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

SİİRT

Siirt’te de DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Selim Sadak, kent belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, HDP ve DBP yöneticileri ile Barış Anneleri katıldığı basın açıklaması HDP il binası önünde yapıldı. Burada konuşan HDP Milletvekili Taş, "AKP’nin ve İçişleri Bakanı'nın talimatlarına göre hareket ediyorlar. Halkın iradesini tanımıyorlar” dedi.

Taş, “Bu halkın iradesini mecburen tanıyacaksınız. Bu halkın iradesine karşı saygısızlık yapamazsınız. Bu tarzı kınıyoruz” diye belirtti.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü de Diyadin Belediyesi eşbaşkanlarına yönelik polis saldırısını protesto etti. Parti binasında yapılan toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, AKP iktidarının 31 Mart seçimlerinde siyasi bir hezimet yaşadığı ve HDP’nin kazandığı belediyelere yönelik hukuk dışı uygulamalarına her gün yenisini eklediğini belirtti.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü, Diyadin Belediye eşbaşkanlarının polis tarafından darp edilmesini kınadı. İl binasında yapılan açıklamaya çok sayıda partili katılırken, saldırıya tepki gösterildi. İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, saldırıya ilişkin genel merkezlerinin hazırladığı basın metnini okuyarak, saldırıların kendilerini yıldırmayacağını vurguladı.

HATAY

HDP İskenderun İlçe Örgütü de saldırıyı kınadı. Parti binasında yapılan toplantıda konuşan İlçe Eşbaşkanı Ahmet Çahan, bu tarz saldırılara karşı mücadele edeceklerini ifade etti.