Bir çok kentte ‘Kürt dili’ etkinlikleri

Dünya Anadil Günü dolayısıyla Kürtçenin korunması ve geliştirilmesi için bir çok kentte etkinlikler düzenlendi. Eylemlerde yasakçı politikalar protesto edilirken, Kürtçenin hayatın her alanında kullanılması ve geliştirilmesi çağrısı yapıldı.

ERCİŞ: Van Valiliği’nin Ana Dil’e ilişkin etkinlilerin yasaklama kararına rağmen Erciş’te Dünya Anadil Günü paneli düzenlendi.

Van’ın Erciş ilçesinde 1 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla panel düzenlendi. HDP Erciş İlçe binasında düzenlenen panele konuşmacı olarak Kürt yazar İkram İşler ve Mele Muzaffer Çağan katıldı.

Mele Muzaffer Çağan, Türkiye’deki Kürtçe yasağına dikkat çekerek, “Kürt dili üzerinde baskılar ve yasaklar Allah'ın kanunlara aykırıdır” dedi.

Yazar İkram İşler, Kürt tarihi ve Kürtçenin kökenlerini anlattı. İşler, binlerce yıllık bir geçmişe sahip Kürt halkının köklü bir dili ve kültürü olduğunun altını çizdi. Kürt dilinin dünyanın diğer dillerine de katkı sağladığını belirten İşler, “Eğer dilimize sahip çıkarsak dünyadaki diğer halklar gibi yerimizi alırız” dedi.

MERSİN: Akdeniz Sanat Atölyesi’nin Dünya Anadil Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinlikte dengbêjler kilamlarını seslendirdi. Yoğun ilgi gören etkinlikte konuşan HDP Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Emine Şilan Yüksekkaya, 106 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven'in eylemini selamlayarak, direnişi sahiplendiklerini aktardı.

Anadilin su gibi elzem olduğunu belirten Yüksekkaya, "Anadilimizi gündelik yaşamımızda evimizde, sokakta, pazarda, her yerde kullanmalıyız. Özellikle annelerimizin çocuklarına anadilini öğretmesi gerekiyor" dedi.

DAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Seyitalioğlu da, anadili Kürtçe olan aile fertlerinin yeni nesillere aktarmadığı taktirde kaybolacağı bu dilin kaybolacağı uyarısında bulundu. Etkinlik, dengbêjlerin seslendirdiği kilamların ardından son buldu.

KÜRT DİL PLATFORMUNDAN BASIN TOPLANTISI

AMED: Amed’de Kürt Dili Platformu bir basın toplantısı düzenledi. Platform, Kürtçeye dönük asimilasyon politikalarının sonlandırılması ve eğitim dili olması talebiyle bir süre önce 9 Kürt partisi tarafından kurulmuştu. Platform adına yapılan açıklamada, Dil insanın kimliği ve varlığıdır, aynı zamanda bir ulusun varlığıdır. Dil kaybedildiği zaman asimile olmakla birlikte zamanla ulus ortadan kalkar. Kürtler ya derhal ana diline, kültürüne sahip çıkmalı ya da yok olmakla yüz yüze kalacaktır” denildi.

1 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin birçok yerde yapılan açıklamalarda, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını isteyen kurumlar, “Anadil haktır engellenemez” dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN DİL ETKİNLİKLERİ

İHD Amed Şubesi de, Kürtçe-Türkçe-Arapça basılan "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi" kitapçığını Sur'da dağıttı. Dağıtım öncesi kısa bir açıklama yapan İHD Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Gülesra Güllü ve İHD Yöneticisi Avukat Hasan Yalçın, 3 dilde basılan "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi" herkesin Anadil Günü’nü kutladı.

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, SES Diyarbakır Şubesi, Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği (SHUDER) ve MER-DEZ de, Diyarbakır Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Kurumlar adına açıklama yapan SHUDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra İpek, Türkiye'de diğer kamusal alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da vatandaşların anadillerini kullanabilmeleri, anadilinde sağlık hizmetleri alabilme hakları göz ardı edildiğini söyledi. İpek, şöyle konuştu: "Sağlık alanında da tıp eğitiminden sağlık hizmeti sunumuna kadar her düzeydeki kamusal hizmetlerde anadillerin kullanılmasına olanak sağlanmalıdır. 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla halkın sağlığa ulaşım hakkını kısıtlayan ülkedeki tüm anadillerin önündeki engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını talep ediyoruz."

ADANA: İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında İsmet İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Anadil haktır yasaklanamaz. 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. İHD Adana Şube Yöneticisi Baran Öner, “Yasaklarla, inkar ve zorbalıkla dilimizi yok etmek istiyorlar. Tüm bunlara karşı mücadele bayrağı bu gün ellerimizdedir ve asla o bayrağı yere düşürmeyeceğiz” dedi.

VAN: 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) tarafından basın açıklaması yapıldı. DÎSA-DER Eşbaşkanı Salih Sertkal, “Türkiye’de onlarca dil yok olmaya gidiyor. Kürtçe, Lazca ve Çerkezce eğitim verilmiyor. Bu diller de gün geçtikçe yok olmaya doğru gidiyor. DÎSA-DER olarak hiçbir dilin kaybolmasını istemiyoruz. Dil halkların kimliğidir. Dilin yaşanmasını istiyoruz” dedi. Sertkal, “Kürt dili ve diğer dillerde eğitimler verilmelidir. Tüm dillerin özgür bir şekilde yaşatılmasını istiyoruz. Dilimiz kimliğimizdir” diye ekledi.

İZMİR: İHD İzmir Şubesi, Dünya Anadil Günü'ne ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Şube Yöneticisi Cemile Karakaya şunları ifade etti: “Tarih boyunca sayısız uygarlığa beşiklik etmiş, diller ve kültürler zengini Anadolu ve Mezopotamya toprakları yıllardır uygulanan ‘tekçi’ politikalar sonucunda resmen bir çöle dönmüş durumdadır. Diller, kültürler, inançlar karşısında yıllardır süregelen yasakçı zihniyet, bugün AKP iktidarı tarafından devam ettirilmektedir”