Her yerde Newroz kutlanıyor

Newroz kutlamaları Kurdistan ve Türkiye'nin tüm kentlerine yayıldı. Newrozlara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebi damga vurdu.

Agirî'nin Panos (Patnos) ilçesinde Newroz Bayramı kutlaması Kültür Merkezi yanında gerçekleştirildi. DEM Parti flamalarıyla süslenen alana yağmura rağmen kalabalık bir şekilde akın eden kent sakinleri, Newroz halayıyla coşkuyla kutlamaya başladılar. Program, yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı ve sık sık "Biji berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

DEM Parti Panos Belediye Eşbaşkan adayları Rojbin Kartal ve Kerem Kırtay, halka seslenerek devrimci mücadele ve hizmet etme iradelerini dile getirdi. TJA aktivisti Berivan Helen Işık ise cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine vurgu yaparak mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

 

MÛŞ/MILAZGÎR

Mûş'un Milazgir (Malazgirt) ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla eski Kasaplar Meydanı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Olumsuz hava koşullarına rağmen coşkulu bir atmosferde geçen kutlamalara DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de katıldı. Saygı duruşunun ardından başlayan programda özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı.

DEM Parti Milazgir Belediye Eşbaşkan adayları Gülistan Özel ve Ahmet Kenan Türker, halka seslenerek 31 Mart'taki seçimlerin önemini vurguladılar.

 

KOP

Mûş’un Kop (Bulanık) ilçesinde yüzlerce yurttaşın katılımıyla Newroz kutlaması gerçekleşti. Bulanık Terminali’nin yanında bulunan Newroz alanına sabahın erken saatlerinde yoğun bir katılım gözlendi. Özellikle gençler ve kadınlar arasında yoğun ilgi görülen kutlamada, coşkuyla halaylar çekilirken sloganlar atıldı.

Belediye Eşbaşkan adayları Aryan Doğan ve Arafat Kardağı, halka hitaben devrimci ruhla 31 Mart'ta mücadelenin sürdürüleceğini belirttiler. DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz da konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’a ilişkin geçmiş yazılarından pasajlar okudu.

 

SÊRT/DIHÊ

Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla Kanî Mergî alanında Newroz kutlaması gerçekleştiriliyor. Halk, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi’nin (DEM Parti) bayraklarıyla donatılan alanda bir araya geldi.

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal'ın da katılacağı kutlamalar coşkulu bir şekilde devam ediyor. 

 

QERS/QAXIZMAN

Qers’in Qaxizman (Kağızman) ilçesinde kadınlar ve gençlerin yoğun katılımıyla Newroz Bayramı kutlandı. İlçe meydanında gerçekleşen kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı, halkların birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurguladı.

DEM Parti Milletvekili Zülküf Uçar ise, Newroz'un önemine dikkat çekerek 31 Mart'taki seçimlerin barış ve demokrasi için bir fırsat olduğunu belirtti.

 

BALIKESİR

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Balıkesir İl Örgütü, Burhaniye ilçesinde Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Bahçelievler Mahallesi Deve Güreşi alanında düzenlenen kutlamaya DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç da katıldı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu kutlamalar devam ediyor. 

 

ERZİROM / QERECOBAN

Newroz, Erzirom’un Qerecoban (Karaçoban) ilçesinde de kutlandı. Kutlama için yüzlerce kişi buluştu. DEM Parti Grup Başkanvekili ve Mûş Milletvekili Sezai Temelli’in de katıldığı kutlamada sırasında atılan sloganlarla PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Saygı duruşunda bulunmasıyla başlayan kutlamada konuşan DEM Parti Erzirom İl Eş Başkanı Barış Kemaloğlu, “Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır, olamaz. Bizim kavgamız ezilmişliğe, bilgisizliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa, her türlü baskı ve sömürüye karşı olmuştur” dedi. 

Milletvekili Sezai Temelli ise konuşmasında şunları söyledi: “Çözüm, muhatabıyla masaya oturmaktır. Bu adımı atacak kişi, üçüncü yolu açan Sayın Öcalan’dır. Bu yol mutlaka sağlanmalıdır. Herkes bilmeli ki Kürt sorunun tek muhatabı Sayın Öcalan’dır.” 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Sahne alan sanatçı Deniz Esmer’in seslendirdiği şarkılarla halaylar çeken kitle doya sıya Newrozu kutladı.

 

ERDEXAN

Erdexan’da merkez postanenin önünde Newroz kutlaması yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamalar, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Mêrdînîk (Göle) Belediye Eşbaşkanı Serkan Yılmaz, "Bizleri zindanlarla korkutmaya, ölümlere terk etmeye çalıştınız. Ama Kürt halkı barış istedi. Biz katledildik ama yine barış istedik. Şuan ülkenin barışa ihtiyacı var ve Sayın Öcalan barışın teminatıdır. Gelin sınır ötesi operasyonları değil, büyük barışı konuşalım. Sayın Öcalan ve Kürt halkı barışa hazırdır" dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, "Dem dema azadiyê ye’ diyoruz. Bizi irademizden, özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçirmeyeceksiniz” diye belirtti

Burcugül Çubuk,Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Amed Newroz’una gönderdiği mektubu okudu.

Kutlama sanatçı Şerzan’ın söylediği parçalarla devam etti.