Bilgen: Demirtaş hemen serbest bırakılmalı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Selahattin Demirtaş'ın hukuksuzca tutuklu bulundurularak seçimde yarışmasının engellendiğini, derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Bilgen, toplantıda HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın rehin tutulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'SEÇİMDE YARIŞMASI ENGELLENİYOR'

Bilgen'in değerlendirmeleri şöyle:

"Adaylığının YSK tarafından da kesinleşmesinden sonra Sayın Demirtaş’ın tahliyesi için yaptığımız başvuru hala neticelenmedi. Seçim takvimi işliyor ve Demirtaş’ın tutukluluğunu haklı kılacak hiçbir neden yokken bu seçimde yarışması engelleniyor.

Bu seçimin eşit bir yarış olması için Demirtaş’ın tahliyesi yeter şart değildir. Ama bizim açımızdan, tüm muhalefet güçleri açısından ön şarttır.

Bir engel varsa neden adaylığı onaylandı, bir engel yoksa bir adayın yapması gereken çalışmaları yürütmesi nasıl engellenebilir...

Biz bu sürecin sadece yargısal olmadığını biliyoruz ama hükümet öyle tarif ediyorsa asgari hukukun evrensel hakların gereği neyse o yapılsın. Yoksa bu tamamen bir rakibi engelleme, yarıştaki bir muhatabı susturma ise bunun siyasi etik açısından kabul edilir tarafı yok.

MAHKEMEYE, İKTİDARA VE KAMUOYUNA ÇAĞRI

Henüz kararı açıklamayan mahkemeye, iktidara ve kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz; bu seçimlerin eşit ve özgür olması, adayların serbestçe çalışmalarını yürütmesi seçimlerin olamazsa olmazıdır. Bir gün daha gecikmeden Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısını yapıyoruz. İktidarı da bu durum karşısında daha fazla sessiz kalmamaya, somut bir açıklama yapmaya davet ediyoruz."