Türkiye cezaevlerinde tutsakların sürdürdükleri açlık grevleri hakkında suskun kalan Ýsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt yoðun eleştiriler ve baskılar karşısında açıklama yapmak zorunda kaldı.
Bildt, dün Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Milletvekilleri Roza Güçlü Hedin ve Arne Hamednacanın Türkiye ve Kürdistandaki ihlal hakları ihlalleri ve açlık grevi ile ilgili sorularını yanıtlarken Türkiye cezaevlerinde süren açlık grevlerinin Türkiyedeki durumun ciddiyetini gösterdiðini söyledi.
Türk Devletinin çok sayıda insanı tutuklamasının terör yasasının geniş olarak yorumlamasının bir problem olduðunu gösterdiðini söyleyen Bildt, Türkiyenin terörizme karşı mücadele ederken insan haklarına saygı göstermesi gerektiðini ifade etti.
Türkiye ile Avrupa Birliði arasında süren üyelik müzakerelerinin Türk toplumunun tüm kesimlerinin adım adım modernleşmesi için bir araç olduðunu, bu nedenden dolayı da Türkiyenin AB ile bütünleşme sürecine Ýsveçin önemli politik katkılarda bulunduðunu belirtti.
10 Ekim günü Avrupa Komisyonunun yayınladıðı ve Türkiyeye sert eleştiriler yönelten rapora da atıfta bulunan Bildt insan hakları ihlalleri başta olmak üzere raporda yer alan eleştirilere katıldıklarını, AB ve Ýsveç Hükümeti olarak Kürt sorununu çözmesi için sürekli olarak Türk Hükümetine telkinde bulunduklarını söyledi.
Bildt, Türk Hükümetinin devlet kurumlarında ve mahkemelerde vatandaşların Kürtçenin kullanmınını artırıcı düzenlemelere gidileceði sinyalllerini vermesini memnuniyetle karşıladıklarını da vurguladı.
Kürt sorununun terör ve şiddet kullanımı yerine politik diyalogla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti.
Ýsveç Dışişleri Bakanlıðı binasında dün yapılan basın toplantısında Türkiyeyi etkileme şansının sınırlı olduðunu söyleyerek sorunun çözümü için devreye girmekten kaçınan Bildt, Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Dış Politika Sözcüsü Urban Ahlin, Çevre Partisi Yeşiller Dış Politika Sözcüsü Bodil Cebellos ve Halk Partisi Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malmın eleştirilerine maruz kalmıştı.