Beştaş: Mücadele programımızı açıklayacağız

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Cuma günü demokratik mücadele programının ilk etabını açıklayacağız" dedi. Beştaş, Barış Çakan'ın katledilmesiyle ilgili şüphelerini koruduklarını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Beştaş, salgın sürecinde fabrikalarda işçilerin, emekçilerin çalıştığı bir süreçte Meclis’in kapalı olmasına tepki gösterdi.

Meclis açılır açılmaz bekçilerin yetkilerini genişleten yasa teklifinin getirildiğine dikkat çeken Beştaş, söz konusu teklifin tehlikeli ve toplumun ihtiyaçlarına karşılık vermediğini belirtti.

Bekçilerin yetkilerini arttıran yasayı “şiddet yasası” olarak nitelendiren Beştaş, son dönemlerde artan bekçi ve polis şiddetine değindi.

Beştaş, Türk İçişleri Bakanlığı’nın işkence yapanlara karşı gerekenin yapılması için harekete geçmediğini söyledi.

BARIŞ ÇAKAN'IN KATLEDİLMESİ

Ankara’da 20 yaşındaki Barış Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için katledilmesine ilişkin de konuşan Beştaş, şunları söyledi:

“Çok üzüntülüyüz. Bu ülkede Kürtçe konuştuğu için, Kürt olduğu için, Kürtçe müzik dinlediği için sanki hiç bir vaka yok, tarihimizde böyle bir olay yok gibi bir durum yansıtılıyor. Biz HDP olarak Kürtçe başta olmak üzere bütün dillerin özgürce konuşulmasını savunuyoruz. Şimdi bu noktada biz dillerin özgürlüğü noktasında iken bu konuda iktidar tek dil iddiasından vaz mı geçti? Bunu sormak istiyoruz gelin hep birlikte bunun yanıtını alalım. Eğer bu noktaya geldiyseniz bizim açımızdan hiçbir sorun yok biz bundan mutluluk duyarız ve halkların bir arada yaşamasının gerekçesi olarak görürüz ve arkasında dururuz."

Hrant Dink Vakfı’na giden tehdit mektuplarını ve Rakel Dink'in tehdit edildiğine ilişkin ciddi bir hassasiyet oluştuğunu hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti:

“Herkese yönelik bir tehdit var. İşte bu nefret ikliminden çıkmamız gerekiyor. Peki, nedir bu şiddet. Barış Çakan’ın öldürülmesi meselesi nedir? Bunların hiç biri birinden bağımsız değil. Türkiye’de yaşayan 82 milyon yurttaşın dili hangi dil olursa olsun aynı hak ve özgürlüklere sahip değil mi? Hangi diller yasaklı gelin bunu tartışalım. Sanki bunlar yeni açığa çıkmış gibi bir kara propaganda var. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Barış Çakan meselesinde şunu ifade etmek istiyorum. Partimizin genel merkezi adına şu açıklamayı yaptık ve biz bu cinayete ilişkin şüphelerimizi koruyoruz. Bu şüphelerin giderileceği yer kesinlikle medya ve siyaset alanı değildir. Adil yargılamadır. Adil bir yargı ile bu cinayetin sebepleri ve sonuçları ilgili etkileşimleri ortaya çıkarılmalıdır.”

'CUMA GÜNÜ MÜCADELE PROGRAMINI AÇIKLAYACAĞIZ'

Beştaş, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın kamuoyuna açıkladığı “Tutum Belgesi”ne dair de şunları söyledi:

“Bu girdaptan nasıl çıkılacağını ilan ettik. Cuma günü demokratik mücadele programının ilk etabını da parti sözcümüz kamuoyuna açıklayacak. Bu iktidarın sorunları çözmeyeceğini, krizi derinleştireceğini görüyoruz. Krizin sorumlusu olan bu iktidar krizi çözemez. Biz yol olarak çözüm bekleyen demokratik hamleler yapmaya devam edeceğiz. Biz toplumun şu anda temel ihtiyacının ne olduğunu biliyoruz. İhtiyacımız adalet barış demokrasi yoksulluğun kaldırılması demokratik anayasa ve diğer başlıklarla devam edeceğiz. Değişimin öncüsü olmaya kararlıyız. Bize saldırmalarının sebebi nedir diye soranlara söylüyorum işte bu değişim gücümüzü görmeleridir. Bu ülkeye barışı, adaleti, Kürt sorununun çözümünü sağlayabileceğimiz göstereceğiz.”