Berman: Türkiye Halkbank davası için ‘lobileri’ devreye koydu

Halkbank’ın uluslararası kara para aklama sistemine yönelik davada ‘sınırlı ve özel yargılanma’ talebini reddeden ABD’li hâkim Richard Berman, Türk hükümetinin lobi faaliyetleriyle yargıya baskı yapmaya çalıştığını söyledi.

AKP hükümetinin çok sayıda eski ve mevcut bakanının da adının geçtiği Halkbank’ın İran’la kara para ticaretine ilişkin davaya ilişkin karar, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde alındı. Yargıç Richard Berman, Halkbank avukatlarının talebini reddetti.

Yargıç Berman ayrıca Türk hükümetinin açıkça paralar ödeyerek devreye koyduğu lobi kuruluşlarının Rıza Zerrab, Hakan Atilla ve Halkbank davaları için Amerikan yargısı üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi. Berman, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mevcut bakanlardan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile eski bakanlardan Bekir Bozdağ ve Mehmet Şimşek’in de ABD’de davalara ilişkin kampanyalar yürüttüğünün altını çizdi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na göre Berman, ABD Başkanı Donald Trump’ın yanı sıra eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, eski Adalet Bakanları Loretta Lynch ve Michael Mukassey, eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani gibi isimlerin de dolaylı olarak davalara müdahale etmeye çalıştıklarını dile getirdi.