Berlin'den diktatöre yeni jest: Hızlı tren anlaşması

Türkiye’de benzeri görülmemiş faşist uygulamaların yaşandığı bir dönemde Alman şirket Siemens, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile yaklaşık 2 milyar liralık bir anlaşma yaptı.

Alman firma Simens, TCDD’nin açtığı yüksek hızlı tren ihalesine en “uygun” teklifi verdi. Siemens, on adet Valero tipi yüksek hızlı tren için sözleşme imzaladı. Bedeli 340 milyon euro (1 milyar 700 milyon lira).

İmzalanan anlaşma üç yıl süreyle trenlerin bakım, onarım ve temizlik işlerini de kapsıyor.

Bu anlaşma Semens’in aldığı ilk ihale değil. Siemens son olarak Türkerler-Kalyon konsorsiyumu ile birlikte rüzgar tesisi yatırımına ilişkin bir anlaşmaya imza atmıştı. Enerji Bakanlığı’nın açtığı ihale, Siemens tarafından Ağustos 2017’de 1 milyar doların (4 milyar lira) üzerinde bir bedelle kazanılmıştı.

Alman hükümeti ve şirketleri, yoğun tepkilere rağmen Türk hükümeti ile işbirliğini sürdürüyor. Hükümetin yürüttüğü politikalar, askeri, siyasi ve ticari anlamda Türkiye’deki faşist uygulamalara nefes borusu olarak görülüyor.

Berlin yönetimi Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinde sürekli, rejimin temel destekçisi olarak dikkat çekiyor. Ermeni Soykırımı ve Kürtlere yönelik katliamlarda, Alman devletinin büyük sorumluluğu olduğu çoğu tarihçi tarafından tespit ediliyor. Son olarak Efrîn’e yönelik işgal sırasında da özellikle Alman askeri teknolojisinin kullanılması tepki konusu olmuştu. Bugüne kadar taraflar arasında yapılan ticari anlaşmalar ve siyasi görüşmelerden önce ve sonra Kürtler sık sık operasyon ve saldırılara konu oldu.