BDP: Maraş’ın üstü örtülmeseydi Roboski olmazdı

BDP: Maraş’ın üstü örtülmeseydi Roboski olmazdı

BDP, Maraş Katilamının 34’üncü yılına ilişkin yayınladıðı açıklamada, “Maraş katliamı üstü örtülmeyip, aydınlatılsaydı, bugün belki de Roboski katliamı olmazdı. Roboski katliamı açıða çıkarılmamış, üstü örtülmüş, Maraş Katliamından güç alınarak yapılmıştır” dedi.

Bundan 34 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sık görülen karanlık sayfalarından birinin Maraş’ta yaşandıðı belirtilen açıklamada, “19 Aralık’tan 26 Aralık’a uzanan günlerde Alevilere karşı işlenen bu katliamlar ile resmi kayıtlara göre 150 Alevi öldürülürken, yüzlercesi yaralandı, yüzlercesinin de evi ve işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan rakamlara göre ise neredeyse 500 yakın insan katledilmişti. Bir haftaya aşkın süren katliamın acı bilançosu yanında onlarca ilde sıkıyönetim ilan edildi” denildi.

Maraş’ta derin devlet tarafından planlanarak yapılan katliam sonrasında Maraş’ın Alevi nüfusunun yüzde 80 azaldıðı da kaydedilen BDP açıklamasında, bu haliyle Maraş’ta yaşananın bir insanlık trajedisi olduðu belirtildi.

“Tıpkı yıldönümüne yaklaştıðımız Roboski katliamının bilinen faillerinin üstünün örtülmesi gibi aradan geçen 34 yıla raðmen Maraş katliamının gerçek sorumlusu olan derin devlet yapılanması ve işlediði insanlık suçlarının üstü örtülmektedir” diye devam edilen açıklamada, Türkiye Maraş’ta olduðu gibi, Dersim, Çorum ve Sivas’ta Alevilere yapılan katliamlarla yüzleşmeden, faili meçhul cinayetleri çözmeden toplumsal barışı saðlamayacaðı da kaydededildi.

“Türkiye, geçmişindeki katliamlarla yüzleşmeden, farklı inanç ve kimlikleri anayasal güvence altına almadan barış içerisinde ortak bir gelecek kuramaz. Onurlu bir barışı da tesis edemez” denilen açıklamada, Türkiye’de demokrasinin gelişmesinin ancak farklı inanç ve kültürlerin kendini özgürce ifade edebileceði, hiçbir baskıya maruz kalmadan yaşayabileceði, inancını özgürce yaşatabileceði bir ortamda gerçekleşebileceðinin de altı çizildi.

Maraş katliamında katledilenleri anmak için daha dün, Maraş’a giden sivil toplum örgütleri ve BDP’lilerin içişleri bakanlıðının genelgesine dayandırılarak şehir girişinde tutulup merkeze alınmamasına ve saldırılara da dikkat çekilen açıklamada, “Hükümetin ‘geçmiş ile yüzleşeceðiz, Dersim için özür diledik’ gibi lafların günlük politika geçiştirme mantıðı olduðunu, bu konuda samimi olmadıðının yanında bu katliamcı zihniyete sahip çıktıðının göstergesidir. Dün anmaya giden halka yapılan saldırı 1978 sıkıyönetim ve katliam ruhuna saygı duruşudur” dendi.

“Maraş katliamı üstü örtülmeyip, aydınlatılsaydı, bugün belki de Roboski katliamı olmazdı.

Roboski katliamı açıða çıkarılmamış, üstü örtülmüş, Maraş Katliamı’ndan güç alınarak yapılmıştır” denilen açıklamada, Türkiye’de Kürt sorunu dahil olmak üzere çözüm üretilmek isteniyorsa geçmişle yüzleşilmesi gerektiði de vurgulandı.

Türkiye’nin, Kürtlerle, Alevilerle, yüzleşmeden toplumsal barışın saðlanamayacaðını ‘açılım’ politikalarının iflasıyla gördüðünü de BDP kaydetti. BDP Genel Merkezi açıklamasında son olarak, “34 yıl evvel yaşanan, Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Maraş katliamını ve bu katliamcı zihniyetin devamı olan Ýçişleri Bakanlıðının halka zulmünü kınıyoruz” denildi.