BDP kadınlarla ilgili önerilerinde yalnız kalıyor

BDP kadınlarla ilgili önerilerinde yalnız kalıyor

“Anayasa yapım sürecinde toplumsal katılım” konferansında konuşan Meral Danış Beştaş Kaymakam’ın bile özel hayata müdahale edebileceði maddelerin eklenmek istediðini söyledi. Özgür Sevgi Göral ise, BDP’nin kadınlarla ilgili önerilerinde yalnız kaldıðına dikkat çekti.

BDP'nin düzenlediði "Anayasa yapım sürecinde toplumsal katılım" Konferansı devam ediyor.

Ýstanbul Elite World Otel’de düzenlenen konferansta BDP Eşbaşkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyon Üyesi Av. Meral Danış Beştaş ve hukuk danışmanlarından Özgür Sevgi Göral, anayasa yazım süreciyle ilgili bilgi verdi.

Anadilde eðitim, din ve vicdan özgürlüðü, seçim barajı, vicdani ret, toplantı ve gösteri hakkı konularında önerilerini anlatan Beştaş, önerilerine diðer partiler tarafından destek bulamadıklarını dile getirdi.

Kadınların toplumsal ve siyasal yaşama katılımı konusundaki önerilerini de dile getiren Beştaş, kamu hizmetlerinde cinsiyet eşitliðiyle ilgili taslaðın partiler tarafından kabul edildiðini ancak kadın kotası konusunda hiçbir destek alamadıklarını belirtti.

BDP ÝLK KEZ BAZI KONULARI ANAYASA TARTIŞMASINA AÇTI

Beştaş şunları söyledi:

"Kadın kotası konusunda hiçbir destek alamadık. Henüz duruyor. Kadın-erkek Eşitliði Konseyi önerdik, bu da duruyor. Vicdani ret hakkının tanınması, kültürel kimlik, anadilini kullanma hakkı, barış hakkı, hakikat hakkı, internete erişim hakkı, sivil toplumun geliştirilmesi, uluslararası hukukun ayrımsız uygulanması ilk kez bizim özel önerdiðimiz maddelerdir. Herkes istediði dilde düşüncesini dile getirir. Burada bile cepheden karşı koyuş var."

Diðer siyasi partilerin koruma adı altında temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak ince manevralar yaptıðını dile getiren Meral Danış Beştaş, Kaymakam'ın bile özel hayata müdahale edebileceði bir madde olduðunu, bu maddeye şerh koyduklarını söyledi. Beştaş, ya da konut güvenliði gibi önceki maddelerin gerisine düşen önermeler olduðunu anlattı.

BDP Anayasa Komisyonu Hukuk danışmanlarından Özgür Sevgi Göral, BDP'nin önerilerini şöyle aktardı: "Kişi hakları birincil, siyasi haklar ikincildir. Biz Türkiye'de emeði ile geçinen büyük toplumsal kesimin haklarını savunmaya çalışıyoruz. Tüm çalışanlar için güvenceli, sendikalı çalışma. Ev içi emeðin tanınması ve kadınların sosyal haklarının hayata geçirilmesini önerdik. Bu konuda BDP yalnız kalıyor" dedi.

Göral'ın verdiði bilgiye göre, BDP'nin önerdiði diðer maddeler şöyle: "Evinden zorla tahliye yasaklanmalı. Temel gelir hakkı saðlanmalı. Ekonomik ve sosyal haklarda iyileştirme yapılmadı. Barış ve hakikat hakkı. Nefret suçları anayasada yer almalı."

‘ABARTMAYIN ANAYASAYI’ DENÝYOR

Göral, vatandaşlık konusunda ise "Türk vurgusundan çıkararak, diðer partilerin vatandaşlık anlayışından ayrıştıðımızı düşünüyoruz. Göçmenleri, mültecileri de kapsayan bir haklar bütünü olarak görüyoruz vatandaşlık tanımını " dedi.

Göral, "Farklı toplumsal kesimlerin taleplerini dillendirdiðimizde 'abartmayın anayasayı' deniyor. Ama bunları tartışacaksak asıl yeni bir anayasa olacaktır. Yine ne zaman ezilenlerin taleplerini gündeme getirsek, aşaðı yukarı bütün partilerden bu yanıtlarla karşılaşıyoruz. Biz, adına yakışır bir şekilde toplumun geniş kesimlerini kapsayan bir anayasa yapılmasını istiyoruz. Kendimizi bu yüzden de orada ezilenlerin temsilcileri olarak görüyoruz" dedi.