BDP eşbaşkanları: Almanya Kürt kimliðini tanımalı

BDP eşbaşkanları: Almanya Kürt kimliðini tanımalı

Alman Federal Meclisi'ne mektup gönderen BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, "Almanya Kürt kimliðini tanısın" kampanyasındaki taleplerin kabul edilmesini istedi. Meclisin dilekçe komisyonuna ortak mektup gönderen BDP'li başkanlar, Kürtlerin bir göçmen grup olarak kabul edilmesini önemli bir adım olacaðını belirttiler.

Alman Federal Meclis'te 15 Ekim günü yapılacak "Kürt kimliði tanınsın" oturumu öncesi, farklı kesimlerden ve deðişik göçmen gruplardan ülkede yaşayan Kürtlerin taleplerine destek gelmeye devam ediyor. Şimdiye kadar onlarca göçmen kuruluş, aydın, akademisyen ve sanatçı Federal Meclis'e mektuplar göndererek kampanyadaki 12 talebin kabul edilmesini istiyor.

Son olarak BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş da Federal Meclis'in Dilekçe Komisyonu'na ortak bir mektup gönderdi. Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'un öncülüðünde başlatılan kampanyanın önemine dikkat çeken BDP'li başkanlar, Kürtlerin taleplerinin kabul edilmesi gerektiðini söyledi. Almanya'ya geldiklerinde burada yaşayan Kürt göçmenlerle de bir araya geldiklerini hatırlatan Demirtaş ve Kışanak meclise şu çaðrıyı yaptılar:

"ALMANYA'DAKÝ KÜRTLERÝNÝN SORUNLARINI BÝLÝYORUZ"

"Almanya ziyaretlerimizde Kürt göçmenlerin ülkenizde yaşayan diðer göçmenlerle aynı haklar sahip olmak için verdikleri mücadeleye tanıklık etti. Alman siyaseti ve toplumunun çok renkliliðe ve hoşgörü kültürüne sahip olduðunu biliyoruz. Bu yüzden YEK-KOM'un başlattıðı kampanyayı önemsiyoruz ve artık Kürt kimliðini de Alman yasalarında yer almasının zamanının geldiðini düşünüyoruz.

Alman anayasasının Kürt kimliðini tanıması ve Kürtlerin diðer göçmenler gibi aynı haklara sahip olması insan hakları ilkelerinin bir gereði olduðunu hatırlatmak isteriz. Aynı zamanda anayasanınız 1. maddesi bütün kültürel kimliklerin koruma altına alınması gerektiðini belirtiyor. Tüm saydıðımız hususlardan dolayı Dilekçe Komisyonu'nun Kürt kimliðini kabul etmesi bizi de sevindirecektir."

Bu arada YEK-KOM'un öncülüðünde 40 kuruşun başlattıðı kampanyaya destek veren kuruluşun sayısı 150'ye yaklaşmak üzere. Kampanya yetkilileri ise 15 Ekim'e kadar hedeflerinin 200 sayısını geçmek olduðuna dikkat çekerek, herkes destek bekliyor. Türk, Ermeni, Asuri, Ezedi, Alevi ve deðişik Kürdistanlı kuruluş ve parti ile spor kulüpleri, camiler, kadın dernekleri, uyum merkezlerinin destek verdiði kampanyada şu 12 talep dile getiriliyor:

KÜRTLERÝN 12 TALEBÝ

1- Kürt göçmenler ayrı bir göçmen grubu olarak tanınmalı ve diðer göçmen gruplarıyla eşit görülmelidir.

2- Gerek Kürtlerin Alman toplumuna entegrasyonunu teşvik etmek ve gerekse de Türkiye’de Kürt sorununun çözümünü desteklemek için, PKK yasaðı ve bu baðlamda süren Kürt örgütlerine yönelik yasaklar kaldırılmalı ve baskılara son verilmelidir.

3- Kürt göçmenlere, mültecilerine ve özelde kadınlara yönelik Kürt dilinde danışmanlık ve destek hizmetleri verilmeli ve Kürtçe bilgilendirme materyali çıkarılmalıdır.

4- Kürtçe anadil dersleri tüm eyaletlerde yaygınlaştırılmalıdır.

5- Kürtlerin geldikleri ülkelerin resmi makamları onaylamasa bile, Kürt isimlerin verilmesi kabul edilmelidir.

6- Kamuya ait radyo vb yayınların yabancı dilde yayınlarında Kürtler eşit muamele görmelidir.

7- Newroz günü UNESCO'nun 23. Şubat 2010 tarihli kararı doðrultusunda tatil günü olarak kabul edilmelidir.

8- Entegrasyon için Federal Danışma Konseyi’ne Kürt temsilciler de alınmalıdır.

9- Özyardım teşvik edilmeli, siyasal ve kültürel bilgiler Kürtçe ana dilde yayınlanmalıdır.

10- Siyasal olarak aktiv olan Kürtlerin sınır dışı edilmesine ve ilticası kabul edilmiş olan Kürtlerin dosyalarının yeniden açılmasına son verilmelidir.

11- Federal hükümet, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için daha fazla çaba göstermelidir.

12- Kürtler farklı dinsel inançlara sahiptir. Hıristiyanlık, Ezidilik, Alevilik ve Ýslam. Bundan dolayı Dinlerin Diyaloðu Ýçin Çalışma Grubuna dahil edilmelidirler.