'Batı Musul'da 49 mahallede kontrol sağlandı'

Irak ordusu, Musul'da batısında 49 mahallede kontrolü sağladıklarını duyurdu.

Irak ordusu anti-terör güçleri komutanı Ebdulxenî Esedî, Musul'un batısında 49 mahallede kontrolün sağlandığını ve 119 DAİŞ çetesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Musul'u DAİŞ'ten temizlemek için devam eden operasyonlara ilişkin bilgi veren Esedî, kentin Dicle Nehri'nin batı yakasına düşen tarafından dün de Sihe mahallesini çetelerden temizlemek için operasyona başladıklarını söyledi. Mahallenin yüzde 50'sinde kontrolü sağladıklarını belirten Esedî, son iki günde 119 DAİŞ çetecisinin öldürüldüğünü söyledi. Esedî, öldürülen çetelerin çoğunun yabancı olduğunu kaydetti.

Irak ordusu daha önce yaptığı açıklamada, Ramazan ayının başında kentin DAİŞ'ten temizleneceği ifade etmişti. Son açıklamalarda ise kentin Ramazan ayının ortalarında alınacağı belirtiliyor. Ancak kimi kaynaklar, kentin tümden özgürleştiği açıklamasının 10 Haziran'da yani DAİŞ'in Musul'u işgal edildiği tarihe denk getirilmeye çalışıldığını ifade ediyor.

DAİŞ çetelerinin 10 Haziran 2014 tarihinde işgal ederek "hilafet" ilan ettiği Musul'u kurtarmak için 17 Ekim Ekim 2016'da operasyon başlatılmıştı. Kentin doğusu 24 Ocak'ta kontrol altına alınmış, batı yakasını da kurtarmak amacıyla 19 Şubat’tan bu yana operasyonlar yürütülüyor.