Basın örgütleri: Özgür basın susturulamaz

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Adalet Bakanlığı önüne yürüyerek açıklama yapan basın meslek örgütleri, "Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yasal baskılara son verilmeli, Gazetecilik suç değildir" dedi.

DÜNYA BASIN GÜNÜ

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Haber-Sen ile Gazeteciler Cemiyeti, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü  vesilesiyle Adalet Bakanlığı önüne yürüyerek, açıklama yaptı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı açıklamada "Gazetecilik suç değildir" pankartı açılırken,  Kuzey ve Doğu Suriye’de katledilen gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan ile halen tutsak bulunan gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Alanda “Özgür basın susturulamaz” ve “Bijî çapemeniya azad” sloganları atıldı.

DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu üyesi İzel Sezer, “Basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 159’uncu sıraya gerilemiş olmamız elbette tesadüf değil. Açıklamada imzası bulunan basın meslek örgütleri ve üyeleri olarak bu tablodan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Haberlere erişim yasaklarının getirildiği, sansürün ve ekonomik baskıların RTÜK ve Basın İlan Kurumu gibi kurumlarla normalleştirildiği, oto sansürün olağan hale geldiği, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yaygınlaştığı, açlık sınırında ücretlerle gazetecilik yapılmak zorunda kalındığı, akreditasyon uygulamalarının arttığı bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilere değinen İzel Sezer, şöyle konuştu: “Mitinglerde görev alan, eleştirel yazılar kaleme alan ya da haber takibinde olan gazeteciler çeşitli yasal bahanelerle gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, ev hapsine mahkum ediliyor. Türkiye, bu gazeteci tutuklamaları ayıbından bir an önce kurtulmalıdır.

Bugün ‘etki ajanlığı’ gibi yeni düzenlemelerle gazeteciler yeniden hedef alınmakta. Adalet Bakanlığı'na ve hükümete çağrımız şudur; Anayasal güvence altındaki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yasal baskılara son verilmeli, demokratik rejim için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Gazetecilik suç değildir ve gazeteciler ‘potansiyel suçlu’ gibi gösterilmekten vazgeçilmelidir.”

 DFG adına konuşan gazeteci Selman Güzelyüz ise “Birileri gazetecileri kendi çizdikleri oyunun içine çekmek istiyor. Ancak özgür basın emekçileri bu oyunu kabul etmedikleri için tutuklanıyor, gözaltına alınıyor, tehdit ediliyor ya da öldürülüyor. Türkiye’de bunun yansımalarını son yıllarda çok net gördük. Yine Kürt gazeteciler öldürülüyor.  Aziz Köylüoğlu, Cihan Bilgin ve Nazım Daştan gibi gazeteciler katledildi. Onları anarak bu anlamlı günü kutluyorum. Aynı zamanda cezaevindeki tüm gazeteci arkadaşlarımızın da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü selamlıyorum” diye konuştu.

DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça da, “Bu ülkede 50’den fazla yayın yapan ajans, televizyon var. Ama mikrofon sayısı bile basın özgürlüğünün ne durumda olduğunu gösteriyor. Nazım, Cihan ve Hero şahsında tüm özgür basın çalışanlarını saygıyla selamlıyorum” dedi.