Basın örgütleri: Bu geleneği durduramazsınız!

Basın meslek örgütleri, Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaacılık çalışanlarının gözaltı ve tutuklamalarına tepki göstererek, "Bu geleneği durduramaz, hakikati kapatamazsınız" dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ),  DİSK/Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) aralarında olduğu basın meslek örgütleri, Gün Matbaacılık ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının gözaltına alınması ve tutuklanmasına tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısına, ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, DİSK/Basın-İş’ten Ali Ergin Demirhan, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, ESP MYK Üyesi Şahin Tümüklü ve çok sayıda gazeteci katıldı.

‘ÜLKENİN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN...'

Boltan, basına yönelik baskı ve tutuklamalara değinerek, “Tutuklama ve gözaltılar Türkiye’de alışa gelen bir durum haline geldi. İktidarın denetimde olmayan bütün basın sıraya konulmuş, peyderpey gözaltına alınarak tutuklanıyorlar” dedi. Basına yönelik baskıların yeni olmadığını dile getiren Boltan, ilk defa bir matbaanın basılıp kapatıldığını belirtti. Boltan, “Basının özgür olmasının dışında bir seçeneği kabul etmiyoruz” diyerek, “Basına yönelik baskılar karşısında tutumumuz nettir. Bunun karşısındayız. Türkiye’yi seviyorlarsa öncelikle basını özgürleştirmeliler. Basın özgürlüğü Türkiye’nin özgürlüğüdür” dedi.

'DAYANIŞMADAYIZ'

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, 6 Nisan 1909’un Öldürülen Gazeteciler Günü olarak ilan edildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Aradan 100 yıldan fazla zaman geçti. 66 gazeteci öldürüldü. Öldürülen gazeteciler gerçeklerin peşinden koşarken öldürüldü. Aradan yüz yıl gibi bir zaman geçti ama bir şey değişmedi. Gazeteciler öldürülmüyor ama tutuklanıyor. Özgürlükleri kısıtlanıyor ve yaşam alanları kısıtlanıyor. Gazeteciler gerçekleri halka ulaştırıyor. Bunun göstergesi de sizlersiniz." Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ile dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Durmuş, gözaltında olan ve tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Durmuş, “Bir ülkede basın özgürse demokrasi vardır."

'DOKUNMAZSAK HEPİMİZ YANARIZ!'

DİSK/Basın-İş’ten Ali Ergin Demirhan ise, “15 Temmuz 2016 itibarıyla basına yönelik bir darbe oldu” diyerek, kapatılan basın kurumlarına değindi.  “Kitap basmanın suç olduğu bir döneme geldik” diyen Demirhan, matbaa ve gazete çalışanların gözaltında olmasına ve tutuklamalara değinerek, şunları kaydetti:

"Özgür basın ve Kürt basını üzerinden tüm basına verilen bir tehdittir.  Kürt basınını döverek bütün basını terbiye etmeye çalışıyorlar. Kadri Bağdu’nun öldürülmesi üzerinden birkaç yıl geçti. Cinayetten tutuklamaya her şey var. İfadeleri alınmadan tutuklandı arkadaşlarımız. Bu bütün halka basın özgürlüğüne bir saldırıdır. İnsanlar baskılara karşı 'dokunan yanar' gerekçesiyle tepki göstermiyor. Ama dokunmazsak aslında hepimiz yavaş yavaş yanarız."

Matbaa ve gazete çalışanlarının yanında olduklarını vurgulayan Demirhan, “Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz markaları yasaklayabilirsiniz ama bu geleneği durduramazsınız. Hakikati bununla kapatamazsınız” diye ekledi.