Basel Kanton Parlamentosu: Efrîn için harekete geçelim

İsviçre Basel Kanton Parlamentosu, Türk devletinin Efrîn’de sivilleri katlettiğine dikkat çekerek, İsviçre ve uluslararası güçlere harekete geçme çağrısı yaptı.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgaline dönük tepkilere gün geçtikçe bir yenisi ekleniyor. İsviçre Basel Kanton Parlamentosu, Efrîn işgalini gündemine aldı. Farklı partilerden çok sayıda milletvekilinin imzasıyla Efrîn’de yaşananlara dikkat çekmek ve İsviçre Federal Konseyi ve uluslararası güçlerin konuya ilişkin harekete geçmesini talep etmek amacıyla Kanton Parlamentosuna sunulan önerge, milletvekillerince onayladı.

Önerge, 88 Kanton milletvekilinin katıldığı oturumda 72 'evet', 11 'hayır' ve 5 çekimser oyu ile kabul edildi.

‘ULUSLARARASI HUKUK YOK SAYILIYOR’

Kabul edilen önerge doğrultusunda Kanton Parlamentosu, İsviçre Federal Konseyi’nden Türk devletinin Efrîn’i işgaline karşı harekete geçmesini ve konuya ilişkin uluslararası alanda girişimlerde bulunmasını talep etti.

Önergede, Cenevre Sözleşmesi’nin bir tarafı olan İsviçre’nin, Efrîn’de yaşananlar karşısında sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekilirken, Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak başka bir ülkenin toprağını işgal ettiği hatırlatıldı.

‘TÜRK DEVLETİ SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜ’

Türk devletinin Suriye’deki Kürt bölgelerine dönük saldırıları ve işgal girişiminden büyük endişe duyulduğuna vurgu yapılan önergede, şunlar ifade edildi: “Türk devleti cihatçı gruplarla geçtiğimiz 20 Ocak’tan itibaren başlattığı kara ve hava saldırılarının ardından Efrîn’i işgal etmiştir. Efrîn'i işgal etmekle yetinmeyen Türk devleti, Suriye’deki bütün Kürt bölgesini ele geçirmek veya kontrol altına almak istiyor. Bugüne kadar yapılan bombardımanlar sonucunda yüzlerce sivil insan hayatını kaybetti ve binlerce insan savaş bölgesinden kaçmak zorunda kaldı. İnsan hakları kurumlarının Mart ayında açıkladığı verilere göre Türk devletinin saldırıları sonucu aralarında çocukların da olduğu 300’e yakın sivil hayatını kaybederken, 250 binden fazla insan Efrîn’den göç etmek zorunda bırakıldı.”

‘ERDOĞAN DÜNYANIN SELAMLADIĞI KÜRTLERİ BOMBALIYOR’

Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleye de dikkat çekilen önergede, “Suriye’deki Kürtler, DAİŞ’e karşı hem kendi bölgelerinde hem de diğer bölgelerde önemli mücadele vererek, DAİŞ’i yendi. Kürtlerin DAİŞ’e karşı kazandığı zafer, bütün dünya tarafından selamlandı. Erdoğan ise bugün dünyanın selamladığı Kürtleri bombalıyor. Buna sessiz kalamayız. Kürtler öncülüğünde Kuzey Suriye’de bölgenin geleceği açısından önemli bir demokratik sistem inşa ediliyor. Bu bölgede kurulan demokratik sistem, bölgenin geleceği açısından umut vadediyor. Erdoğan bir anlamda bu sistemin varlığını yok etmek istiyor” denildi.

‘İSVİÇRE VE ULUSLARARASI GÜÇLER HAREKETE GEÇMELİ’

“Uluslararası toplum ve İsviçre yaşananlara karşı gözlerini kapatarak, Kuzey Suriye halklarını kaderine terk edemez” diye belirtilen önergede, devamla şunlar da ifade edildi:

“Türk devleti, Efrîn başta olmak üzere Kuzey Suriye’de uluslararası hukuku yok sayarak, ağır hak ihlalleri işliyor. Cenevre Sözleşmesine ev sahipliği yapan İsviçre bu duruma sessiz kalmamalı. Yine Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler'in, Türk devletinin bu işgalini ve askeri saldırılarını sessizce izlememesi gerekir. Acil bir şekilde hem İsviçre’den hem de uluslararası güçler ve kuruluşlardan Türk devletinin sivillere dönük saldırılarına karşı harekete geçmesini ve yerinden edilmiş insanlara insani yardım götürmesini talep ediyoruz."