Başaran: Zeydan'ın duruşmasında amatör bir oyun izledik!

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, tutuklu Abdullah Zeydan’ın duruşmasının ardından açıklama yaptı.

Edirne Cezaevinde tutulan HDP Milletvekili Abdullah Zeydan’ın davasının duruşması, bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. HDP Amed İl Örgütü'nden yetkililer ile HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Dilek Öcalan, Nihat Akdoğan ve Ziya Pir’in takip ettiği, 11 Ocak 2018 tarihine ertelenen duruşmanın ardından HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran açıklama yaptı.

'AMATÖR BİR OYUN!'

Başaran, açıklamasında şunları ifade etti:

"Bugün burada Abdullah Zeydan’ın şahsında bir amatör oyuna şahit olduk. Kendisinin de tanımlamasıyla bir kumpasın nasıl ilerlediğini hep beraber gözlemledik. Zeydan yaptığı konuşmalar ve yürüttüğü siyasi faaliyetlerden dolayı yargılanıyor. Bunun hukuki hiçbir tarafı olmadığını biliyoruz. Bugün mahkeme salonunda kendisine yöneltilen suçlamaların hepsine cevap verdi. Bununla ilgili olarak da bir takım delillerin toplanması için taleplerde bulundu ama biz biliyoruz ki karar mahkemelerin değil sarayların, siyasi iktidarın. Bu nedenle bütün talepler reddedildi. 

Aslında mahkemeler de Sarayın iktidarın aksine karar verilemeyeceğini , eremeyeceklerini çok iyi biliyorlar. Zeydan’la ilgili bir linç politikası başlamıştı. 1 Kasım’a böyle gidildi. O günden bugüne o linç politikası ısıtılarak devam etti. Bugün mahkemenin tavrı da bunu açıkça ortaya koydu. 

'AKP-MHP'DEN KİMSE YARGILANMADI'

Neden her defasında sadece HDP milletvekilleri adliye koridorlarında? Bir defa olsun iktidar sıralarından ya da AKP-MHP ittifakından tek bir milletvekilinin yargılandığını gördünüz mü? Çünkü bizi yargı eliyle tasfiye etme planını ortaya koydular. Bugün izlediğiniz bir mahkeme değil bir siyasi partinin sözlerinin ve eylemlerinin suç olarak kabul edilmesi, bir siyasi partinin yargı yoluyla tasfiye edilme politikasıydı. 

Son süreçte bir suç daha icat edildi. Propaganda suçlamaları birleştirilip örgüt üyeliğine çevriliyor. Yani elmaları birleştirip armut çıkarmaya çalışıyorlar. Bugün örgüt üyeliği iddiasıyla savcılık mütalaa verdi. Duruşma da 11 Ocak’a ertelendi. 

Biz en nihayetinde daha önce bizi yargıladıklarını zannedenlerin nasıl yargılandıklarını daha önce gördük. Bugün bizi yargıladıklarını zannedenler tıpkı cemaatin ve bundan öncekileri yaşadıkları gibi tasfiye olacak ve işledikleri suçların hesabını verecekler. Biz o günlerin geleceğine inanıyoruz. Bu baskıların sonuç almayacağını bir kez daha ifade ediyoruz."

SORULARI YANITLADI

Başaran, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"Sizinle ilgili de bir fezleke gönderilmiş. Dün de Ziya Pir el ilgili gönderilmişti. Ayrıca Kemal Kılıçaroğlu ve Özgür Özel ile ilgili de var soruşturma izni talebi" şeklindeki soruya Başaran, şu yanıtı verdi:

"Ziya Pir hakkındaki fezleke komik. Merdivenlere oturmuş, 'Suç yok ama biz fezleke hazırlıyoruz' diyorlar. Hepimizle ilgili fezlekeler 3 aşağı 5 yukarı böyle. Aslında mahkemelerin kendileri de bu eylemlerin suç olmadığını biliyorlar. Ama zaten bizim üzerimizden topluma mesaj vermek istiyorlar. Sesinizi yükseltmeyeceksiniz, hiçbir tepki ortaya koymayacaksınız. Vekilleri cezalandırıyoruz, sizi de cezalandırırız diyorlar. Ama bu halk bu tehditlere hiç boyun eğmedi. Biz bu yargılama oyununun parçası olmayacağız. Bu halk da bu korku imparatorluğunu çok iyi gözlemliyor. En yakın zamanda demokratik yollarla en net cevap verilecek."

'YARIN BURADA OLACAĞIZ'

Başaran, "Zeydan için istenen ceza ne? Demirtaş yarınki duruşmasına gelecek mi" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"6 yıldan başlıyor. Üst sınır mı olacak önümüzdeki günlerde göreceğiz. Suça konu edilen vakaların suç olmadığını düşünüyoruz. Derhal tahliye edilmeli. 

Demirtaş’ın getirileceği hususunu biz de evraktan öğrendik. Biz yarın burada olacağız. Sürekli bir yakalamaca gibi bir oyun içinde gibiyiz. Demirtaş ile ilgili her duruşmada getirilme kararı alınıyor, duruşmadan hemen önce güvenlik kaygısı gerekçe gösterilerek getirilmiyor. Ama biz yarın burada olacağız."