Başaran: İktidar cezaevlerinde cinayet işliyor!

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hasta tutsakların cezaevlerinde öldüğüne dikkat çekti, "Bu, iktidar eliyle işlenmiş bir cinayettir" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Hasta tutsaklar cezaevlerinde ölüyor" dedi.

NEBİ İLHAN ANILDI

Başaran'ın açıklaması şöyle:
"Bir hasta tutsak daha cezaevinde yaşamını yitirdi. Siyasi gerekçelerle yargılandığı davadan 6 yıl ceza alan Siirt E Tipi Cezaevi'nde tutulan, şeker ve tansiyon hastası 74 yaşındaki Nebi İlhan, 10 Ocak Cuma günü ameliyat olduğu Siirt Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. İlhan'a rahmet, ailesine ise başsağlığı diliyoruz.
Nebi İlhan'ı tutuklu olarak yargılayan ve ceza veren mahkeme ile tüm bunlara göz yuman Adalet Bakanı zulmün yanında yer aldığını bir kez daha göstermiştir.

'2 YILDA 44 HASTA TUTSAK ÖLDÜ'

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) son verilerine göre 220 bin kapasiteli Türkiye cezaevlerinde şu anda yaklaşık 280 bin kişi bulunuyor. Bunlar arasında 457'si ağır olmak üzere 1334 hasta tutsak var. 2017 yılı başından 2019 yılı sonuna kadar cezaevlerinde 44 hasta tutsak yaşamını yitirmiştir.

'CİNAYET!'

8 yaşındaki kızına yönelik cinsel istismar suçundan yargılanan ve 50 yıl hapis cezası alan bir baba sadece 4 ay cezaevinde kalıp tutuksuz yargılanırken, İlhan'ın ve diğer birçok hasta tutsağın sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulması vicdansızlıktır. İlhan'ın ailesine veda etme hakkının gasp edilmiş olması ise tümüyle zalimliktir. Bu, normal ölüm sayılamaz. Hasta tutsakların durumunu görmezden gelen; cezaevlerini işkence, kötü muamele ve ölüm odağına çeviren iktidar eliyle işlenmiş bir cinayettir.
Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna ilişkin bir insani çözüm bulma konusunda iktidarı bir kez daha göreve çağırıyor; çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümden sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz."