Barzani’nin korumalarının saldırısına uğrayan eylemci dava açtı

Kız kardeşinin şüpheli ölümünün aydınlatılması talebiyle Beyaz Saray’da eylem yapan Şaxewan Taha, Başûr Yönetimi Başkanı Mesrur Barzani'nin Washington'da yaptığı toplantı sırasında saldırıya uğradığını ve bu kişiler hakkında dava açtığını söyledi.

ABD'DE KDP'YE DAVA

Öğretmen ve 2 çocuk annesi olan Cîhan Taha adlı kız kardeşinin Hewlêr’de şüpheli ölümünü Beyaz Saray’da protesto eden Şaxewan Taha, Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesrur ​​Barzani'nin Washington'da yaptığı toplantı sırasında saldırıya uğradığını ve bu kişiler hakkında dava açtığını açıkladı.

Cîhan Taha, Başûrê Kurdistan iktidarını eleştirmesi sonrası 26 Ekim 2023’te Hewlêr’in Hevinga köyünde aracının devrilip yanması sonucu yaşamını yitirdi. Cîhan Taha, olaydan saatler önce, “Yolum ölüme çıkıyor, ölüm beni çağırıyor” diye sanal medya hesabında paylaşım yapması şüphelerin artmasına neden oldu.

Yetkililerin delilleri yok ederek olayın üstünü kapatıldığını iddia eden Cîhan Taha’nın ailesi, Bölge Hükümeti’nin olaya ilişkin açıklama yapmaması ve olayı aydınlatmaması halinde konuyu uluslararası kamuoyunun gündemine taşıyacaklarını belirtmişti.  Cihan Teha’nın kız kardeşi Ceylan Taha, Rojnews’e verdiği demeçte, olayın kaza olduğunu ispatlayan hiçbir delilin kendilerine sunulmadığını belirterek, “Biz ailesi olarak kız kardeşimizin öldürüldüğünden şüpheleniyoruz. Yetkililer ‘intihar etti’ diyerek olayı örtbas etmeye çalışıyor. Olayda bazı hükümet yetkililerinin de parmağı olabileceğinden şüpheleniyoruz” demişti.

Ailenin taleplerine herhangi bir yanıt verilmemesi üzerine Cîhan Taha’nın Amerika’da yaşayan yakınları, yılbaşı ile birlikte Beyaz Saray önünde eylem başlattı. Kardeşleri Cîhan Taha ile birlikte KDP zindanlarında esir tutulan gazeteci Şêrwan Şêrwanî ile katledilen gazeteci Serdeşt Osman’ın fotoğrafını Beyaz Saray kapısına asan aile bireylerinden Şaxewan Taha, 29 Şubat günü Amerika ziyaretinde olan Mesrur Barzani ve heyetini protesto etmek isterken korumalarının saldırısına uğradı.

Şaxewan Taha, Mesrur ​​Barzani'ye kız kardeşi Cihan Taha'nın Erbil'de şüpheli ölümüyle ilgili soru sormak için Washington'a geldiğini ancak saldırıya uğradığını ve bu kişilere dava açtığını söyledi.