Barolar Roboski için sessiz kalmayı sürdürecek mi?

 Roboski Katliamı'yla ilgili hukuki süreçte sorumsuzluk gösteren barolar, sessizliğini koruyor. Tepkili aileler ise öz eleştiri bekliyor.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, Türk savaş uçaklarının bombardımanında 34 sivilin katledilmesiyle ilgili hukuki sürece, barolar ve siyasetçilerin sorumsuzluğu damgasını vurdu.

Katliama ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuru, geçtiğimizi günlerde, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile reddedildi.

BELGELER EKSİK VE GEÇ GÖNDERİLİNCE...

İç hukuk süreci ise avukatlar ve siyasetçilerin verimsiz, sorumsuz bulunan pratiklerine kurban edildi. Aileler, siyasetçiler ve avukatların yönlendirmesiyle davayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşısa da, buradaki olumsuz sonuçta da yönlendiren çevrelerin payı oldu. Çünkü AYM, eksik belgeleri ilgili avukat olan ve halen Şırnak Barosu Başkanı olan Nuşirevan Elçi’den istediğinde, Elçi ise 15 günlük yasal süreyi 2 gün geciktirerek, belgeleri 21 Ağustos 2014’te, herhangi bir mazeret belirtmeden gönderdi. Böylece yargının bunu bahane etmesine zemin hazırladı ve AYM davayı reddetti.

Roboskili aileler ise dün yaptıkları açıklamada, AİHM sürecini ise başka avukatlarla yürütmek istediklerinde, Şırnak Barosu'nun kendilerine tutum aldığını aktardı. Nihayetinde AİHM de başvuruyu reddetti.

DİYARBAKIR BAROSU'NDAN SOYUT AÇIKLAMA

Sorumsuzlukla eleştirilen ve sessiz kalmayı sürdüren Şırnak Barosu'nun yanı sıra, Diyarbakır Barosu da konuya ilişkin soyut ve soru işaretleriyle dolu bir açıklama yapmakla yetindi. Diyarbakır Barosu, AYM ve AİHM'i kınarken, sürecin sorumsuzluğunu gözardı etti.

Aileler, kararın açıklanmasından beri ilgili siyasetçi, avukat, baro ve Baro Başkanı Nuşirevan Elçi'den bir açıklama ve öz eleştiri beklentisinde olduklarını söylüyor.