Barış Nöbeti'nde Cumartesi Anneleri selamlandı

İHD'nin Barış Nöbeti eyleminde Cumartesi Anneleri'ne dönük engellemelere tepki gösterildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), her ayın ilk Cuma günü gerçekleştirdiği Barış Nöbeti eylemini sürdürüyor. Bu ay, Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi için nöbet tutuldu. İHD Ankara Şube binasındaki nöbet eylemine Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Cumartesi Anneleri'ne dönük her hafta gerçekleşen polis saldırısına tepki gösterdi. Toplantı ve yürüyüş hakkının Anayasal olarak garanti altına alındığını hatırlatan Turgut, “Ancak kolluk tarafından bu hak yok sayılarak Anayasanın üstünde bir tutum sergilemektedir. Hukukun üstünlüğü ilkesi de yok sayılmaktadır. Uluslararası hukuk; gözaltında kaybedilen kişilerin akrabalarının yaşadığı ağır ıstırapla ilgili yetkililerin sergilediği kayıtsızlık nedeniyle, işkence görmeme haklarının ihlal edildiğini değerlendirmektedir. Yani kayıp yakınlarına yaşatılan belirsizlik uluslararası hukuka göre işkencedir" ifadelerini kullandı.
Turgut, soruşturulması gerekenlerin adalet arayışında olan Cumartesi Anneleri değil, hukuka aykırı bir şekilde hareket edenler olduğunu vurguladı. Turgut, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu ihlal kararına uyulmasını, Galatasaray Meydanı'nın açılmasını, barışçıl eylem ve etkinliğin engellenmesine son verilmesini talep ediyoruz" dedi.

ANNE SARISÜLÜK: OĞLUMUN KATİLİ ERDOĞAN

Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük ise “Benim evladım toprağın altına girdi ama katili elini kolunu sallayarak geziyor. Bu emri veren Tayyip. Tayyip gitmediği sürece hakkımızı alamayacağız. Kim sokağa çıkarsa tutuklanıyor, hiçbir açıklama ve anmamızı yapamıyoruz. Benim içim yanıyor başka annelerin içi yanmasın" diye kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, cezasızlık politikası nedeniyle her yeni bir katliamın yaşandığını belirtti. Sinemillioğlu, "Bu coğrafya kana çok doydu. Barış bir an önce bu topraklara gelmeli” dedi.

Barış Annesi Münibe Koç da şunları söyledi: “Biz anneler kayıplarımızı ölene kadar arayacağız. Kemiklerimizi, kayıplarımızı, failleri istiyoruz."