‘Barış Atay, Arap Alevileri için doğru bir karar’

Sultanoğlu: Yıllardır yok sayılıyoruz, inkar ediliyoruz ve sonra öyle bir zaman gelişiyor ki kendi kimliğimizden, fikirlerimizi taşıyacak olan Barış Atay’ın adımıza vekillik yapacak olması bizim hep talebimizdi. Ve bu talep karşılıksız kalmayacak.

Suriye iç savaşı ve Gezi olaylarının yaşandığı süreçte örgütlenmeye giden Arap Alevileri, İstanbul Arap Alevileri Meclisi’ni kurdu. Örgütlenmelerini, sosyal medya, kültürel etkinlikler organizasyonları ile sürdüren meclisin temel amacı, yıllardır maruz bırakıldıkları asimilasyona karşı gelmek. Herhangi bir başkana sahip olmayan meclis, hiyerarşiye karşı ve her üyesi inisiyatif sahibi. Hatay, Antakya’da yoğun çalışmalar sürdüren meclisin hedeflerinde kentler de var. İstanbul Arap Alevileri Meclisi üyelerinden Ufuk Sultanoğlu’na meclislerinin kuruluş aşaması ile amacını ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hatay Adayı Barış Atay’ı sorduk.

ARAP ALEVİLERİ DE YOK SAYILIYOR

İstanbul Arap Alevileri Meclisi hangi aşamalardan geçti ve neden böyle bir meclis kurma ihtiyacı duydunuz?

Türkiye’de yaşıyoruz ve Türkiye’nin koşullarında kendi kimliğinizde, öz benliğinizde var olmanız çok güç. Çünkü yok sayılıyorsunuz, inkar ediliyorsunuz. Yeri geldiğinde de katlediliyorsunuz. Biz de bu gerçeklikten, özellikle Suriye meselesinin patlak vermesiyle, Türkiye’nin Suriye’nin meselesine yaptığı irili ufaklı müdahaleler, cihatçıları finanse etmesi ve onlara alan açmasından kaynaklı ve bir de Gezi’nin yaşanması ve bedel ödememiz meclis kurma ihtiyacı oluşturdu. Ki biliyorsunuz ki, Gezi olaylarında durulmayan şehirlerden biriydi Antakya Arap Alevi halkı. Tam o süreçte insanlarda, ne oluyor? nereye sürülüyoruz? gibi sorular doğmaya başladı. Bu soruların cevap arayışıdır aslında Arap Alevi Meclisi’nin örgütlenmesi. Bu işin İstanbul’daki ayağını yürütmek için bir araya geldik.

KÜLTÜREL SOYKIRIMA KARŞI MECLİSİMİZ DESTEKLENMELİ

Örgütlenmek sizin için neden önemli ve İstanbul’da bunu sağlayabiliyor musunuz?

Örgütlenmelerimizi bir kültürel benliği var etme, geçmişte yaşadığımız tarihi meseleleri, bayramları, etkinlikleri güncele uyarlayarak kutlama, gerçekleştirme üzerinden kuruyoruz. Dezavantajımız da çok dağınık bir Arap Alevi halkı olması. Elbette güney kentlerinde daha kolay oluyor örgütlenmemiz ama İstanbul’da biraz sıkıntılı bu.

Arap Alevileri kurmuş olduğunuz meclise neden katılmalılar?

Türkiye’de süreç çok hızlı akıyor, politik atmosferden kaynaklı. Akşamdan sabaha değişiyor. Bu anlamda biz insanların bize neden gelmediğini kısmen biliyoruz aslında. Siyasallaşmaktan korkuyorlar. Çünkü günümüzde bir korku iklimi yaratıldı ve şok doktrinleri oluşturuldu. Bu da salt Arap Aleviliğinde değil tüm örgütlenme alanlarına yansımış durumda. Arap Alevileri de bundan nasibini almış durumda. Arap Alevileri bir kültüre sahip, çok önemli gelenekleri var, diğer halkların sahip oldukları gibi ve bunun yitirilmesi demek Arap Alevilerin yitirilmesi demek. Bu anlamda kültürel soykırıma karşı direnmek için meclislere ihtiyaç var.

DEVLET KİMLİĞİMİZİ YAŞATMAMIZA OLANAK VERMİYOR

Türkiye’de elbette diğer halklara uygulandığı gibi bir asimilasyon uygulanıyor Araplara karşı ama işin içinde bir de Alevilik var. Arap Alevileri nasıl bir asimilasyona maruz kalıyor?

Kürt Alevileri gibi en başta okullardaki din dersi. Örneğin ben ilk okul ikinci sınıfta okuma yazma öğrendim ve şiddet yoluyla Türkçe öğrendim. Elbette şu an böyle değil çünkü insanlar artık kendilerini ifade edebiliyor. Devlet geçmişteki zor aygıtını bu dönemde kullanmıyor ama tersinden şöyle bir gerçeklik var; eğitim yoluyla bir asimilasyon var. Baskı, şiddet, katliam uygulanmıyor Arap Alevilerine karşı ama eğitim yoluyla ciddi boyutta kendi kimliğinizi var etmenize hiçbir şekilde olanak tanınmıyor. Bu sadece Arap Alevilerinin kendilerini etkilenmiyor. Bu ülkede öteki olarak tanımlayacak herkes her halk bunun acısını yaşıyor.

BARIŞ ATAY ARAP ALEVİLERİ İÇİN DOĞRU BİR KARAR

HDP’den oyuncu Barış Atay, Hatay’dan aday gösterildi. Bu konuda ne düşüyorsunuz?

Barış Atay’ın siyasal kişiliğin zaten hepimiz yakından takip ediliyoruz. Onu sadece Arap Alevi halkı değil bugün bütün herkes biliyor. Ama Barış Atay’ın Arap Alevi kimliğini taşıyor olması bizim için büyük bir mutluluk. Bir direnişçi militandır kendisi ve bizim için değerli bir adaydır. Elbette ki destekleyeceğiz ve destekleme çağrısında da bulunacağız her koşulda. Biz Arap Alevileri için doğru bir karardı Barış. Gereği neyse yerine getireceğiz.

BİZDEN BİR ADAYIN OLMASI HER ZAMAN TALEBİMİZDİ

Hataylı Arap Aleviler Barış Atay’ı destekleyecekler mi? Bir izleniminiz var mı?

Elbette topyekün bir destek olmayacaktır çünkü Arap Aleviliğinde ciddi bir Kemalizm etkisi var. Dolayısıyla Kürt halkıyla yan yana gelişini hep medyadan bildiği için istediğimiz oranda olmayacaktır ama desteklenmesi noktasından bizler muhalif Arap Alevileri olarak elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Meclisimizin içerisinde yer alan üyelerimiz Barış Atay’ın Hatay’dan seçilmesi için çalışmalar yürütecekler.

Arap Alevi bir adayın Hatay halkı için bir avantaj olduğunu düşünüyor musunuz?

Elbette ki büyük avantajları var. Yılladır yok sayılıyoruz, inkar ediliyoruz ve sonra öyle bir zaman gelişiyor ki kendi kimliğimizden, fikirlerimizi taşıyacak olan bir ismin adımıza vekillik yapacak olması bizim hep talebimizdi. Ve bu talep karşılıksız kalmayacaktır.

İTAAT ETMEYECEĞİZ VE HDP’Yİ DESTEKLEYECEĞİZ

Arap Alevileri neden HDP’yi destekliyor?

Bulunduğumuz süreçte HDP’nin desteklenmesinin en doğru nokta olduğunu düşünüyoruz. Elbette eleştirilerimiz de var. Olası bir durumda AKP yine bir şekilde iktidar olursa da Arap Alevileri her zamanki gibi sokak diyecektir. Arap Alevi gençlik itaat etmeyecek ve örgütlenmesini her koşulda sürdürecektir. Yerellerimizde özellikle Arap Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı yerlerde mahalle meclisleri, halk meclisleri örgütlenmelerimiz devam ediyor. İstanbul ve diğer büyük kentlerde de kent meclislerimizi kuruyoruz ve HDP’yi destekliyoruz.