Bakur’un yönetmenlerine 4,6’şar yıl ceza

Bakur belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na hapis cezası ve yurt dışına çıkış yasağı verildi.

Bakur belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na “terör propagandası” yapmak suçlamasıyla yargılandıkları davada 4’er yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

Batman 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davada avukatların mazeret bildirmesine rağmen verilen karara ilişkin ANF’ye konuşan Avukat Meral Hanbayat “Bugün son savunmalar dahi alınmadı. İstinaf aşaması var elbette oraya itirazımızı yapacağız” dedi.

Hanbayat, “Öte yandan Çayan Demirel açısından çok net bir şekilde, yüzde 90 engelli raporu var. Ama bu ülkede umudun da pek bir anlamı kalmadı açıkçası. Ama istinaf aşamasında karar kesinleşirse ikisi de hapse girecek. Bu süreçte yasa değişikliği olursa ve de Yargıtay aşamasına gelinirse ne ala ama diğer türlü sadece istinaf kararına bağlıyız” diye ekledi.

NE OLMUŞTU?

2013’teki çözüm süreci devam ederken PKK kamplarındaki geri çekilmeyi takip eden Bakur belgeseli, ilk önce İstanbul Film Festivali programı kapsamında çıkarılmış ve sansür tartışmaları yaşanmıştı. Fakat belgesel birçok yerde gösterim yaparak seyirciye ulaşmıştı. Belgeselin Mayıs 2015’te Batman’daki Yılmaz Güney Sineması’nda gösterilmesinin ardından yönetmenler Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na, gösterimden iki yıl sonra ‘terör propagandası yapmak’ suçlamasıyla dava açıldı. Davanın 7. duruşmasında ise yönetmenlere 4’er yıl, 6’şar ay hapis cezası ve yurtdışına çıkma yasağı verildi.