Bağdat’taki Kürt parlamenterler mahkeme yolunda

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt parlamenterler ile ilgili hazırlanan dosya Meclis Araştırma Komisyonu tarafından tamamlanıp mahkemeye sunuldu.

Irak merkezi hükûmeti, 25 Eylül’de Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen referandumda oy kullandıkları için yargılanmasını istediği Kürt parlamenterlerle ilgili dosyasını tamamladı. Parlamenterlerin yargılanma yolunu açan ve Meclis Araştırma Komisyonu tarafından tamamlanan dosya mahkemeye sunuldu. Dosyanın mahkemeye sunulması ile parlamenterlerin yargılanma yolu açıldı.

ZEYDİ: MAHKEME KARARININ HÜKMÜ OLACAK

Dosyaya ilişkin konuşan Araştırma Komisyonu Başkanı Kamil Zeydi, “Referanduma katılan parlamenterlerin yargılanmasının iptaliyle ilgili hiçbir öneri yok” dedi.

Yaptıkları araştırmada ihlal yaşandığını tespit ettiklerini belirten Zeydi, “İhlal yaşandığını tespit ederek karar için dosyayı mahkemeye sunduk. Kararı mahkeme verecek” ifadesini kullandı.

Yargılanmanın önünü açan ve mahkemeye sunulan dosya ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının farklı şeyler olduğunu söyleyen Zeydi, dokunulmazlıklar kaldırılmasa bile mahkeme kararının hükmünün olacağını söyledi.

Zeydi, “Yasama dönemi sonunda parlamenterlerin dokunulmazlıkları kalkıyor. Parlamento Başkanı, oylama yapmadan da dokunulmazlıkların kaldırılmasını parlamentodan geçirebilir” diye konuştu.

HARB: İLİŞKİLER DÜZELMEYE BAŞLIYOR

Anayasa Uzmanı Tarık Harb, Federal Mahkeme’nin referandumu iptal kararının ardından durumun normalleşmeye başladığını belirterek, sorunun bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğini belirtti.

Parlamenterlerin yargılanmasının önünü açan dosyanın mahkemeye gönderilmesine ilişkin de konuşan Harb, mahkemeye gönderilen her dosyanın işleme alınmasının şart olmadığını dile getirerek, Erbil-Bağdat ilişkilerinin düzelmeye başladığını gözlemlediğini söyledi.