Bağdat’ta 4 Hristiyan yardım çalışanı kayboldu

Irak’ta insani yardım çalışmaları yürüten ve üçü Fransız vatandaşı olan 4 kişi kaybolurken, çalışanların radikal örgütler tarafından kaçırılmış olabileceğinden şüpheleniliyor.

Ortadoğu’daki Hristiyanlara yardım eden SOS Chrétiens d’Orient adlı yardım kuruluşundan yapılan açıklamada, üçü Fransız dört insani yardım çalışanından Pazartesi gününden bu yana haber alınamadığı duyuruldu.

Çalışanlarının başkent Bağdat’taki Fransız Büyükelçiliği civarında kaybolduklarını belirten kuruluşun genel direktörü Benjamin Blanchard, bu kişiler için herhangi bir fidye talebinin olmadığını kaydetti. Blanchard, bu kişilerin kaçırıldığına dair üstlenmede bulunan herhangi bir grubun olmadığını da belirtti.

Kaçırıldıkları düşünülen çalışanların görev yaptığı SOS Chrétiens d’Orient (Doğu Hristiyanları-İmdat) adlı kuruluşun sadece Güney Kürdistan’da kayıtlı olduğu ve henüz Bağdat hükümeti nezdinde kayıt sürecinin tamamlandığı da verilen bilgiler arasında.

İnsani yardım çalışanlarının Irak’taki yüz binlerce Hristiyanın maruz kaldığı baskı ve katliamlar nedeniyle hayatlarının tehlikede olduğundan endişe ediliyor. 2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrildiği savaştan önce Irak’ta 1,5 milyon kadar; iç savaştaki Suriye’de ise 2011 itibariyle yine 1,5 milyon Hristiyanın yaşadığı tahmin ediliyordu. Katolik Kilisesi’ne bağlı AED adlı kuruluşun tahminlerine göre, Suriye’deki Hristiyanların sayısı 2019 itibariyle 500 bine, Irak’a ise 150 binin altına kadar geriledi.