Aydınlardan Wallström'e açlık grevcileriyle dayanışma çağrısı

İsveç’te bir grup aydın, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevcileriyle dayanışma çağrısı yaptı.

İsveç Devlet Televizyonu’nun internet sayfasında yayımlananan çağrıda Türkiye’de gerçekleşen ifade özgürlüğü ve hak ihlalleri hakkında somut bilgilere yer verildikten sonra Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması için Leyla Güven ve tutsakların sürdürdükleri açlık grevlerine dikkat çekildi.

HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in sağlık durumunun giderek kötüleştiği belirtilen aydınlar, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Avrupa Birliği’nin diğer dışişleri bakanlarıyla birlikte girişimde bulunması istendi.

Açıklamada Ressam Lenart Asp, Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi, Kadın Barış İnsiyatifi’nden Latife Fegan, Sanatçı Stina Holmberg, Tiyatro Sanatçıları Serpil İnanç, Kemal Görgü, Yönetmen Katinka Kassius, Doktor Tahire Koçtürk, Asuri-Süryani Siyasetçi Yaşar Küçükaslan, Psikolog Vanessa Inglessi, Stockholm eski Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh ve Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu’nun imzaları bulunuyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAREKETE GEÇMELİ

Uppsala’da yayımlanan UNT gazetesinde Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sol Parti Uppsala yöneticilerinden Yekbun Alp, “Margot Wallström sesini yükseltmeli” başlıklı makalesinde İsveç Hükümeti’ne duyarlılık çağrısı yaptı.

Leyla Güven’in açlık grevinin 91. güne girdiği hatırlatılan makalede “Demokrasi, insan hakları ve barış için yaşamını ortaya koyuyor. Güven, 2001 yılından beri avukatıyla görüştürmeyen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılmasını istiyor. Avukatlarıyla görüşme herkes için geçerli olan genel bir ilkedir” denildi.

Alp, Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrie son verilmesi için sesini yükseltmesi ve uluslararası toplumun girişimde bulunması için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Gazetede Leyla Güven ve diğer eylemcilerin kaç günden beri açlık grevi yaptıkları bilgilerine yer verildi.