Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalanın avukatlarının yargılandıðı davada anadilde savunma talebi reddedildi. Avukatlar mahkemeyi boykot etti.
Ýstanbul 16. Aðır Ceza Mahkemesi'nce görülen ve 27'si tutuklu 47 kişinin yargılandıðı KCK Avukatlar davasının duruşması Silivri'de görülüyor.
Duruşmanın öðleden sonraki oturumunda söz alan Av. Mehmet Emin Aktar, "Ne mahkemeniz ne hükümet ne de bir başkası açlık grevlerinde bana ne diyemez. Açlık grevlerinin sizin mahkemenizle de önemli ölçüde ilgisi var. 56. gününe giren açlık grevlerine hükümetin duyarsızlıðı nedeniyle bugün itibariyle diðer bütün siyasi tutuklular gibi bu davada yargılanmakta olan avukat arkadaşlarımız da açlık grevine başlamış bulunmakta. Tutuklu avukat arkadaşımız Cengiz Çiçek 20 gündür açlık grevinde. Bu nedenle duruşmaya gelemedi" diye konuştu.
Aktar, anadilde savunma yapmanın Kürtçe bilip bilmeme meselesi olmadıðını, Kürt halkının talebi olduðunu söyledi. Aktar, "Yargı Kürtleri yargılarken, taraflı tutumla yargılıyor. Bizim siden talebimiz parlamentodan önce davranın, tercüman talebimizi kabul edin. Ara kararlarınızı bozun, arkadaşlarımızı tahliye edin. Anadilde savunma talebimizi kabul edin" dedi.
Mahkeme heyeti, bu talebi yasal düzenleme belli olmadıðı gerekçesiyle reddetti.
Tutsak avukatlardan Muharrem Şahin, Kürtçe konuşarak Zazaca savunma yapmak istediðini söyledi. Mahkeme, Şahin'in sözlerini "anlaşılmadı" şeklinde tutanaklara geçti.
Avukat Mehmet Emin Aktar, yeniden söz alarak, savunma tarafı olarak duruşmadan çekildiklerini açıkladı. Bunun ardından avukatlar salondan ayrıldı. Avukatlar salondan çıktıðı esnada duruşmayı izleyen aileler de, "Bijî Serok Apo" ve "Berxwedan jiyanê" sloganları attı.
Duruşma salonunun kapısında bir açıklama yapan Avukat Ercan Kanar, açlık grevlerine sessiz kalınamayacaðını ve anadilde savunmanın önemine vurgu yaptı. "Mahkeme heyetinin cesareti varsa yasal düzenlemeye gerek kalmadan anadilde savunmayı kabul eder" diyen Kanar, açlık grevi başlatan tutsakların insani taleplerine yargı organlarının da kayıtsız kaldıðını belirterek mahkemeyi boykot ettiklerini duyurdu.
Avukatlar çıktıktan sonra duruşmaya devam edildi. Tutsak avukat Nilgün Ilgat, Kürtçe olarak "Avukatım olmadıðı için savunma yapamayacaðım" dedi. Diðer sanıklar da Kürtçe konuştu ve anadilde savunma yapmak istediklerini söyledi. Sanıkların konuşmaları tutanaklara "anlaşılmadı" diye geçti.
Tutuksuz yargılanan Nezahat Bayraktar, anadilinin Arapça olduðunu, ancak anadilde savunma yapmak istemediðini söyledi. Bayraktar, "Ama burada Kürtçe beyanlarda bulunuldu. Bu konuşmaların tercüme edilmesini istiyorum. Meslektaşlarımın talepleri karşılanmadıkça ben de savunma yapmak istemiyorum" dedi.
Ümit Sisligül de "Kürdüm ama Kürtçe bilmediðim için arkadaşlarımdan özür diliyorum. Onların talepleri karşılanmazsa ben de savunma yapmayacaðım" diye konuştu.
Duruşmaya ara verildi.