Av. Kayaoğlu: Gözaltılar delil için uzatılıyor

HDP kongresi öncesi İstanbul'da gözaltına alınanlar, bir hafta daha tutulacak. Avukat Eylem Kayaoğlu, "Ellerinde delil, yok, gözaltı süresini uzatarak delil üretmeye çalışıyorlar" dedi.

Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, HDP PM üyeleri ve il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu siyasetçilerin gözaltı süresinin 7 gün daha uzatıldığını açıkladı. Kayaoğlu, ayrıca birkaç yıl önce açık kalp ameliyatı olan 78’liler Girişimi Türkiye Sözcüsü Celalettin Can’ın sağlık durumuna dikkat çekti.

HDP 3. Olağanüstü Kongresi öncesi İstanbul’da yapılan ev baskınlarında HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri ve il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı süreleri, 7 gün daha uzatıldı. 6 Şubat’tan bu yana İstanbul Emniyet Terörle Mücadele Şubesi’nin (TEM) nezarethanelerinde tutulan HDP’lileri ziyaret eden HDP İstanbul İl Hukuk Komisyonu ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyelerinden Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, ANF’ye bilgi verdi.

GÖZALTI İÇİN ELVERİŞLİ DEĞİL

Kayaoğlu, toplam 30 kişinin gözaltında olduğunu ve morallerinin iyi olduğunu söyledi. Normalde 13 Şubat’ta savcılığa çıkartılması gereken siyasetçilerin gözaltı sürelerinin 12 Şubat itibariyle 7 gün daha uzatıldığını aktaran Kayaoğlu, bu keyfi uzatmanın özelikle HDP PM üyesi ve 78’liler Girişimi Türkiye Sözcüsü Celalettin Can gibi sağlık sorunları olanlar açısından endişe verici olduğunu vurguladı. Celalettin Can’ın birkaç sene önce açık kalp ameliyatı geçirdiğini ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunu anımsatan Kayaoğlu, Can’ın havasız, kapalı ve hijyenik olmayan koşullarda tutulmasının tehlikeli olduğunun altını çizdi. Kayaoğlu, Can’ın işlemlerinin daha erken yapılması için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na talepte bulunduklarını, ancak henüz bir cevap alamadıklarını belirtti.

GÖZALTI DA BİR CEZALANDIRMA

Kayaoğlu, gözaltına alınma gerekçesi olarak 2016’da açılmış bir soruşturmaya işaret edilse de dosyada gizlilik kararı olduğu için müvekkillerinin neyle suçlandıklarını öğrenemediklerini ifade etti. Şu anda gözaltında tutulan tüm HDP’lilerin, 3. Olağanüstü Kongre için aktif bir şekilde çalışan kişilerden oluştuğuna dikkat çeken Kayaoğlu, bu durumun gözaltıların kongreye yönelik olabileceği düşüncesini güçlendirdiğini ifade etti. Bu gözaltıların HDP’ye yönelik eziyet politikasının bir parçası olduğunu vurgulayan Kayaoğlu, şöyle devam etti: "24 saatte hakim karşısına çıkartılması gereken insanların 7 gündür ifadesi bile alınmıyor ama OHAL gerekçe gösterilerek 14 gün boyunca keyfi bir biçimde gün yüzü görmeyen nezarethanelerde tutuluyorlar. Bu hem insan haklarına hem de Türk Ceza Muhakemesi Usulü’ne aykırı bir husus. Bu başlı başına bir cezalandırma."

DELİL YOK, ÜRETİYORLAR

Bu durumun aynı zamanda Emniyet birimlerinin delilleri gözaltı sonrası topladığının da bir göstergesi olduğuna işaret eden Kayaoğlu, "Polislerle görüştüğümüzde, henüz soruları dahi hazırlamadıklarını açıkladılar. Genelde de hep öyle oluyor. Ellerinde delil yoksa gözaltı süreçlerini uzatarak, el koydukları bilgisayar ve telefonlarından delil üretmeye çalışıyorlar" diye konuştu.