Av. Özbek: İmralı'da özel uygulamalar devrede

Avukat Gülşen Özbek, İmralı Cezaevi'nde özel uygulamaların devrede olduğunu söyledi. İmralı kapılarının açılması gerektiğini belirten Özbek, "Tecride, dışarısıyla olan ilişkisi koparılmasına rağmen, Sayın Öcalan'ın etkisinde bir azalma olmadı" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011'den bu yana avukatlarıyla görüştürülmüyor, aynı zamanda 4 Nisan 2015'ten beri Öcalan'la görüşmesi engelleniyor. En son Mehmet Öcalan 11 Eylül 2016'da Öcalan'la kısa bir görüşme yapmıştı.

Avukat Gülşen Özbek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit hakkında ANF'ye değerlendirmede bulundu.

'ÖZEL UYGULAMAR DEVREDE'

Özbek, İmralı Cezaevi'nin her zaman özel yöntemlerle yönetildiğini, Öcalan'ın tüm haklarının farklı gerekçelerle çiğnendiğini belirtti. Özbek, İmralı'da özel uygulamaların devrede olduğunu belirtip, konu hakkında şöyle konuştu: ''Sayın Öcalan'a uygulanan ağrılaştırılmış tecrit 20 yıldır sistematik bir biçimde yürütülüyor, fakat 27 Temmuz 2011'den bu yana tecrit farklı bir aşamaya taşındı, her geçen gün tecrit daha da derinleştiriliyor. Sayın Öcalan'ın dışarısıyla olan tüm ilişkileri kesilmiş ve avukatlarıyla görüşme hakkı ortadan kaldırılmış. 15 Temmuz darbe girişiminden önce İmralı'ya gidiş hava muhalefeti ve koster bozukluğu gerekçesiyle engelleniyordu. Bu gerekçelerin de gerçek durumla hiçbir alakası yok. Fakat 15 Temmuz'dan bu yana güvenlik gerekçesiyle avukat ve ailenin görüşme başvurusu engelleniyor.''

'NELER OLDUĞUNU MERAK EDİYORUZ'

Özbek, İmralı Cezaevi'ne yönelik alınan kararların hukuk ve yasa dışı olduğunu belirtti. Özbek, şunları söyledi: "İmralı Cezaevi'nde hiç bir biçimde hukuk uygulanmıyor ve tüm hukuk prensipleri ayaklar altına alınıyor. Bir süre önce Sayın Öcalan'ın avukatları İmralı'daki durum ve işkence sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) başvuru yapmışlardı. AİHM, verdiği kararla ve CPT de tutumuyla işkenceyi meşrulaştırdı. Bu kararın hukuksal bir yönü bulunmamakta; tamamen siyasi bir karar. AİHM'in kararı ve CPT'nin tutumundan sonra İmralı'da neler olduğunu merak ediyoruz."

'İMRALI KAPILARI AÇILMALI'

Avukat Gülşen Özbek, acilen İmralı kapılarının açılması gerektiğini ve Öcalan'a yönelik tecridin sonlanması gerektiğini belirtirken, şunları da ekledi: "Özel uygulama ve tecride rağmen, dışarısıyla olan ilişkisi koparılmasına rağmen, Sayın Öcalan'ın Kürt toplumu, Türkiye ve Ortadoğu'daki etkisinde bir azalma olmadı, tam tersine Öcalan etkisi ve değeri daha da güçlenerek, sorunların çözüm adresi olarak görülüyor. Bu sebeple de acilen tecrit  sonlandırılmalı ve İmralı kapıları açılmalıdır.''