AP’de Kürt faktörü ve Türkiye'deki baskılar tartışılıyor

Avrupa Parlamentosu’nda 15’incisi düzenlenen Kürt konferansında Türk devletinin tutukladığı Kürt seçilmişlerin serbest bırakılması istendi. İnsan hakları avukatı Margaret Owen, Türkiye’nin ırkçı bir yönetim altına girdiğini belirtti.

Konferans geleneksel olarak her yıl düzenleniyor. Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Brüksel Kürt Enstitüsü ve KURD-AKAD’ın öncülük ettiği konferansın geniş bir destekleyici yelpazesi var. Uluslararası alanda tanınmış, Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü Sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, İranlı Nobel Barış Ödülü Sahibi Şirin Ebadi ve ABD’li Yazar Prof. Noam Chomsky gibi isimler de konferansı sahiplenirken, destekleyenler arasında Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL), Yeşiller ve Sosyalist-Demokrat İlerici İttifak (S&D) da var.

WESTRHEIM: TÜRKİYE ARTIK GÜVENİLMEZ BİR ÜLKE

Dünya siyasetinde Kürt faktörünün ele alındığı konferans açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı yapan Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Kariane Westrheim, konferansın içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Westrheim, “Bu kez Kürt aktörlere bakacağız. Türkiye’de mevcut krizleri değerlendirip nasıl çözüm geliştireceğimizi tartışacağız. Türkiye’de artık güvenilmez bir aktöre dönüştü. Vatandaşlarına karşı agresif davranan bir ülkeye dönüştü. Dışarıdan gelen tepkilere kulak asmıyor” dedi.

Westrheim, Kürtlerin bölge istikrarı için önemine vurgu yaparak, Kürtleri desteklemek gerektiğinin altını çizdi. EUTCC Başkanı, “Kürtler istikrar ve barış için önemli mücadele yürüten aktörlerdir” dedi.

Westrheim, açlık grevi yürüten HDP’li vekil Leyla Güven ile tüm açlık grevi eylemcileri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamladı.

PAPADIMOULIS: SEÇİLMİŞLER SERBEST BIRAKILMALI

Avrupa Birleşik Sol ve Yeşiller Grubu’nda (GUE/NGL) Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dimitrios Papadimoulis, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi yönünde verdiği kararına dikkat çekerek, “Demirtaş ve seçilmişlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Demokratik bir Türkiye için mücadeleye devam ettiklerini ifade eden Papadimoulis “Biz demokratik bir Türkiye’yi, demokratik bir dünya içinde görmek istiyoruz” diye ekledi.

Papadimoulis, Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı mücadelesine ve Rojava’da oluşturduğu çoğulcu sisteme de dikkat çekerek konuşmasına son verdi.

ANA MİRANDA: BEN DE KÜRDÜM

İspanya’nın Galiçya bölgesinden AP’nin Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı grubu üyesi Ana Miranda, “Ben de Kürdüm, ben de Filistinliyim, ben de az temsil edilen ya da hiç temsil edilmeyenleri temsil ediyorum. Bu parlamentoda bazen unutulan insanlar var” dedi. Her zaman Kürt davasını savunduklarını ifade deden Ana Miranda, Aralık ayında Ankara’ya gideceklerini açıkladı. Amed’de de giderek HDP’lilerle görüşeceklerini sözlerine ekleyen Miranda, bölgedeki durumu göreceklerini söyledi. Miranda, Papadimoulis’in de kendilerine eşlik edeceğini belirtirken, Türkiye’deki hak ihlalleri, AB ile üyelik müzakereleri ve tutuklu seçilmişlerin gündemlerinde olacağını söyledi.

Daha önce Türkiye’ye gittiklerini ve Öcalan’ın arkadaşları olarak gösterildiklerini hatırlatan Miranda, insan hakları ihlallerine artık son verilmesini istedi. Miranda da Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtirken, AB’nin Türkiye ile müzakerelerde neden tutum almadığını sorguladı. Miranda, “Türkiye her geçen gün AB’den uzaklaşıyor” dedi. Kürt sorununu sık sık gündeme getirdiklerini Miranda, Kürdistan’a “Kürdistan” dediği için Türk temsilcilerin kendisine gösterdiği tepkileri anlattı. Miranda, “Erdoğan pek değişecek gibi değil” dedi.

OWEN: TÜRKİYE KADIN DÜŞMANI, IRKÇI BİR YÖNETİM ALTINA GİRDİ

Konferansın onur konuğu ve Kürtlerin 20 yıldır yılmaz bir dostu olarak tanıtılan Birleşik Krallık’tan uluslararası insan hakları avukatı Margaret Owen, “Türkiye kadın düşmanı, ırkçı bir yönetim altına girdi. Erdoğan, insan hakları ve demokrasiyi tamamen unutturmaya çalışıyor” dedi.

EFRÎN’DE ETNİK TEMİZLİK YAPILDI

Türk devletinin Suriye’de de savaş suçu işlediğini belirten Owen, Efrîn’de insanların yaşadığı “korkunç trajedilere” dikkat çekti. Kimyasal silahların da kullanıldığını söyleyen Owen, Efrîn’de “etnik temizlik” yapıldığını kaydetti.

İngiliz hükümetinin de saldırganın yanında olduğu tepkisinde bulunan Owen, oysa Kürtlerin ellerindeki her şeylerinin ellerinden alındığı, genç kızlara tecavüz edildiği, korkunç suçlar işlendiğini ve bunlara sessiz kalmamak gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE’DE SOYKIRIM VAR

Owen, Demirtaş’ın tutukluluğuna da dikkat çekerek, uluslar arası gözlemciler olarak gelecek hafta Demirtaş’ın davasına katılmak üzere Türkiye’ye gideceklerini belirtti. Owen, içeri alınmasalar da mahkeme binası önünde dayanışmalarını ifade edeceklerini vurguladı.

Owen, “Türkiye’de basın özgürlüğü yok, kadın hakları her alanda gerilemiş durumda, hapishaneler artık toplama kamplarına döndü, hiç bir ülkede olmadığı kadar gazeteci tutuklu, parlamenterlerin dokunulmazlıkları kaldırılmış, kadın hakları aktivistleri, herkes hapis hanede, Kürt gençleri hapishanelerde, bunlar parlak Kürt gençleri (...) Bu soykırımın özelliğidir, gençlerin umudunu kırmaya çalışıyorlar” dedi.

OWEN: BEN DE AÇLIK GREVİNE KATILMAYI DÜŞÜNÜYORUM

HDP’li vekil Leyla Güven’in açlık grevine de dikkat çeken Owen, Güven’in sağlığının tehlikede olduğunu ve insanların hızla ona destek sunduğunu belirtti. Owen, “Ben de açlık grevine katılmayı düşünüyorum” dedi.

Rojava’ya yaptığı ziyaretleri de anlatan Owen, Rojava’yı çözüm için alternatif örnek gösterdi. Owen, “Suriye’deki Kürtler dünyanın en barışçıl, en eşitlikçi örneklerinden birini yaratmaya çalışıyorlar” dedi.

Uluslararası güçlere seslenen Owen, “Kürtlerin destekleyin, Türkiye’yi NATO’dan atın” derken, Kürtlerin artık tanınması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmaları ardında konferansın ilk paneli başladı. Panelde insan hakları savunucusu Akın Birdal, İHD İstanbul şubesi eş başkanı Gülseren Yoleri, İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, Almanya’dan Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Birliği (EKDM) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, İtalya’dan Daimi Halk Mahkemesi Genel Sekreteri Gianni Tognoni, panelin konuşmacıları arasında.