AP'de konferans: İç Anadolu Kürtlerinin hakları verilmeli

Avrupa Parlamentosu’nda Orta Anadolu Kürtlerinin sorunlarının tartışıldığı bir konferans gerçekleşti.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Orta Anadolu Kürtlerin sorunlarının tartışıldığı bir konferans gerçekleşti. Konferansı Platforma Kurdên Anatolia Navîn (PKAN) tarafından AP Sosyalist Grubu, KNK ve Kürt Enstitüsü katkılarıyla organize edildi. Konferansa AP Parlamentosu üyeleri Jojef Weidenholzer, Ulrike Lunacek ve Costas Mavider, tarihçi Mehmet Bayrak, HDP Milletvekili Kadri Yıldırım, Yazar Şoreş Reşi, Ahmet Gezer olmak üzere çok sayıda şahsiyet ve siyasetçi hazır bulundu.

'ASİMİLASYON POLİTİKALARINI BOŞA ÇIKARACAĞIZ'

Konferansın açılış konuşmasını PKAN Eş Başkanı Dilan Biçer yaptı. Biçer, kurum olarak böylesi bir konferanstaki amaçları bugün bir baskı altında olan Orta Anadolu Kürtlerinin sorunlarını gündemleştirmek ve bu yol ile asimilasyon politikaları boşa çıkarmak olduğunu söyledi.

Josef Weidenholzer, Ulrike Lunacek ve Costas Mavrides birer konuşma yaparak, Kürtler ile dayanışma mesajlarını verdi.

‘İLK KÜRT AŞİRETİ ORTA ANADOLU’YA GELMİŞ’

HDP Siirt Milletvekili Prof. Kadri Yıldırım da yaptığı konuşmada, Orta Anadolu Kürtlerin tarihine değinerek, "Şikani metinlerinden örnekler verdi. Bu metinler Orta Anadolu Kürtlerinin ulaşılmış en eski metinlerdir. Modan aşireti 12. yüzyılda Haymana'ya gelmiş en eski Kürt aşireti. Kürtler 15. yüzyılda Orta Anadolu’da ilk köylerini oluşturmuşlar” dedi.

Şoreş Reşi de konuşmasında, “Orta Anadolu aşiret bir topluluk ve içine kapanık, bu nedenle ulusal bilinç gelişmemiştir. Ancak Kürt ulusal hareketinin gelişimiyle birlikte, medyanın yaygınlaşmasıyla iç Anadolu Kürtleri ciddi bir ulusal bilinçlenmeyi yapmıştır. Bu uğurda çok sayıda evladını vermiştir” dedi.

'KÜRTLER AYAKTA VE DİRENİYOR'

Reşi, Türk devletinin Kürtleri kabul etmediğini de belirterek, "Bütün bunlara rağmen Kürt hakları için ayakta ve direniyorlar. Tayyip Erdoğan asimilasyonun insanlık suçu olduğunu söylüyor. En büyük suçu o işliyor. Ben buradan bütün Avrupa kurumlarına çağrıda bulunuyorum. Asimilasyona karşı iç Anadolu Kürtlerin eğitim ve kültürel hakları verilmelidir" diye belirtti.

PKAN Sözcüsü Ahmet Gezer ise yaptığı konuşmada hem konferansın amacını hem de platformlarının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gezer, şunları ifade etti:

"Orta Anadolu Platformunu'nun amacı, Orta Anadolu’da yaşayan Kürtleri organize etmek. Asimilasyona karşı korumak ve kültürlerini geliştirmektir. Orta Anadolu Platformu sadece Kürtleri esas almıyor. Aynı zamanda tüm Kürtlerin çalışmalarını esas alır. Orta Anadolu Kürtleri yok olmaya yüz yüze. Bu platformumuz bu yok olmayı durdurmak için tüm gücünü harcayacaktır. Bu konferans yoluyla da sorunlarımızı tartışmak ve bir çözüme bağlamak istiyoruz.”

'BÜTÜN KESİMLER TEMSİL EDİLMELİ'

Tarihçi ve Yazar Mehmet Bayrak da konferansta bir konuşma yaptı. Kürtlerin tarihine değinen Bayrak, böylesi bir konferansın yapılması iyi olduğunu ancak dar bir çerçevede tutulduğunu söyleyerek, bir daha yapılacak benzer bir konferanslarda bütün kesimlerin temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Bayrak, Birnebun dergisinin çalışmalarını örnek göstererek, bu konuda ciddi çalışmalar yaptığına dikkat çekti.

Konferans tartışmalarla son buldu.