ANC Öcalan ve Kürtlere özgürlük istedi

ANC Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde 16-20 Aralık günlerinde gerçekleştirdiği 54. Kongresinde siyasal ve örgütsel stratejisini yeniledi.

Beş yılda bir yapılan kongreye 5000 delege katıldı. Kongrenin sloganı ise 'Tambo’yu hatırla: Birliğe, yenilenmeye ve radikal sosyo-ekonomik dönüşüme doğru ileri!'

Oliver Tambo (1917-1993) ANC’yi uzun yıllar yönetmiş, parti birliğini sağlayan, ideolojik ve gerilla mücadelesinin geliştirilmesindeki öncü rolüyle Apartheid rejimine karşı büyük mücadele veren, ülkenin büyük devrimcisi olarak biliniyor. ANC içinde bulunduğu ideolojik, politik, ekonomik ve yönetimsel krizin çözülmesinde Oliver Tambo çizgisiyle aşılacağına inandığı için, 54. kongreyi ona adadı.

ANC’nin başkanlığına 65 yaşındaki Cyril Ramaphosa seçildi. Önceki başkan ve aynı zamanda Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın, iktidara geldiği 2007’den bu yana, 789 yolsuzluk, devletin imkanlarını kendi kişisel ve ailesel çıkarları için kullanma, siyaset ve ekonomide şeffaf olmayan tarzı, ülke sermayesini yabancı yatırımlara peşkeş çekme gibi çok sayıda dava dosyaları ve suçları bulunuyor.

Yeni başkan Cyril Ramaphosa ise Zuma gibi Nelson Mandela’nın dava arkadaşı ve 2007’den bu yana Cumhurbaşkanı Yardımcısı konumundaydı.

ANC’nin 54. Kongresi aldığı radikal örgütsel yenilenme kararlarıyla ANC’yi 2019’da gerçekleşecek seçimler için de hazırlamakta. İki yıl önce gerçekleşen seçimlerde ANC eski kalelerini önemli oranda yitirmişti. Halkın ANC’ye yaşanan yolsuzluk nedeniyle güveni azalmıştı. Güney Afrika’daki ekonomik krizin sebebinde ise ANC’nin yönetim sorunu sorumlu olarak görülüyor. 54. Kongrede bu nedenle yönetim, üstten alta kadar örgüt yapısı, işleyiş mekanizmaları ele alınarak tartışılmış, çok sayıda yeni kararlar alınmıştır.

KONGRENİN BİR GÜNDEMİ DE KÜRTLER

Yeniden yapılandırma kongresinde – Kürtler ve Öcalan dahil edildi

ANC’nin geleneksel dış siyaseti ve dayanışma anlayışı şimdiye kadar soğuk savaş dönemi dengelerinin ağır etkisini taşımaktaydı. 21. yüzyılın gerçekliğine göre kendisini yenileyememesi nedeniyle hem içte ve hem de dışta ciddi bir erime sürecine girmişti. Reel sosyalist bakış açısı ile ‘emperyalist’ olarak tanımlanan karşıt güçler arasında gel-gitleri yaşayan ANC, 54. Kongresinde adalet, eşitlik, sosyo-ekonomik kararlarla demokrasi hamlesinde karar kıldı. ANC bu kongresiyle başta Afrika kıtası olmak üzere küresel çapta yaşanan sorunlara dönük politikasını da netleştirme, ezilenlerin yanında yer almaya kararlı. ANC’nin Apratheid rejimine karşı mücadelesiyle kazandığı zafer, onu ezilenler açısından manevi bir değer kadar bir moral otoritesi de yaptı. ANC 54. Kongresinde tekrardan bu rolünü oynamak istiyor. Bu nedenle de aldığı kararlarla diplomatik çalışmalarını genişletme, dünya sorunları karşısında duyarsız değil, görüş geliştiren bir pozisyona kavuşmak istiyor.

ANC'nin şimdiye Ortadoğu siyasetinde odaklandığı iki temel sorun Filistin ve Batı Sahara sorunuydu. Bu yılın Haziran ayında gerçekleştirdiği 54. Kongre hazırlık konferansında ise Ortadoğu’da başta Kürtlerin olmak üzere başka sorunların olduğunu da gündemine aldı. Kürtler cephesinde Ortadoğu’da yürütülen demokrasi mücadelesi özellikle Rojava Devrimi nedeniyle konferansta önemli bir gündem oldu. Konferansın kongre için hazırladığı karar tavsiyeleri içerisinde Kürtlere dönük özgürlüğün yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü de talep edildi.

'KÜRT HALKINI DESTEKLİYORUZ, ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ'

ANC, 54. Kongresinde dış politikaya dönük 30. Karar Paketi'nde Kürt halkı ve Öcalan'ın özgürlüğünü istedi.

Burada kararlaştırılan maddeler:

1- ANC, Kürt halkının insan ve siyasi hakları, Ortadoğu’da barış ve adalet için mücadelesini destekliyor,

2- ANC, ilgili bütün tarafları sorunun siyasi çözümü için rol oynamaya çağırıyor,

3- ANC, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve bütün siyasi tutsakların özgürlüğü için çağrıda bulunuyor.

MÜCADELENİN VE MOOSA'NIN PAYI

Bu kararlarla ANC ilk defa kongre belgelerinde Kürt halkının özgürlük davası ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı gündemine aldı. Hiç şüphesiz bu kararların alınmasında Kürdistan’da yaşanan büyük devrim ve bu devrimin sesini 1995’ten bu yana Güney Afrika’ya taşırmaya çalışan Kürt halkının dostu hakim Essa Moosa’nın çabası belirleyici oldu. Essa Moosa, 1995’te Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu'nun (Kurdish Human Rights Group-KHRAG) kurucusu ve Şubat ayındaki vefatına kadar başkanıydı. KHRAG’ın yeni dönem yöneticileri Fazela Mahomad, Prof. Mahmoud Patel ve Başkanı Baran Kalay, bu yıl Şubat ayında vefat eden Moosa’nın vasiyetini ANC 54. Kongresinde yürüttükleri bilgilendirme faaliyetleriyle yerine getirmiş bulunmaktalar. Essa Moosa’nın çabası, ANC’nin bir gün resmi olarak Kürt halkının davası ve Öcalan’ı sahiplenmesiydi.