Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin ihlali durumunda Anayasa Mahkemesine başvuru hakkı bugün başlıyor. Yeni uygulamaya göre kamu gücü tarafından hak ve özgürlüklerinin kısıtlandıðını ya da ihlal edildiðini öne süren kişiler mahkemeye bireysel başvuru hakkı kazanacak.
Bireysel başvuru hakkı 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılabilecek. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin, nasıl işleyeceðini hazırladıðı 'bilgilendirme kitapçıðı' ile duyurdu. Buna göre, anayasada yer alan temel hak ve özgürlük ile Avrupa Ýnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki, temel hak ve özgürlüklerinin, kamu gücü tarafından 'ihlal edildiðini' iddia eden bireyler, 'maðduriyetlerinin giderilmesi' talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek. 'Uzun tutukluluk, adil yargılanma, savunma hakkı' gibi Türkiye'nin AÝHM'de en fazla mahkum olduðu 'ihlal' iddiaları Anayasa Mahkemesi'nde incelenerek, karara baðlanabilecek.
Başvuracak kişilerde Anayasa Mahkemesi'nden önce diðer yargı kurumlarına yaptıðı başvurulardan sonuç alamamış olma şartı aranacak. Başvurular, kesinleşen kararların tebliðinden itibaren 30 gün içinde yapılabilecek. Başvurular, 'Bireysel Başvuru Formu' kullanılarak veya formunda bulunması gereken bütün bilgileri içeren bir dilekçeyle 10 sayfayı geçmeyecek şekilde yapılacak. Başvuruda bulunanların 172 lira 50 kuruş harç yatırmaları gerekecek.
Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesine doðrudan yapılabileceði gibi diðer mahkemeler ya da yurtdışı temsilcilikler aracılıðıyla da yapılabilecek. Mektup, telgraf ya da elektronik iletişim araçları kullanılarak yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Başvurular tarih sırasına göre deðil, önem ve aciliyet gibi özellikleri dikkate alınıp incelenecek.