Amed’den ‘Genç başladık, genç başaracağız’ mesajı

Amed’de bir araya gelen yüzlerce genç, “Genç başladık, genç başaracağız” sloganları ile 24 Haziran seçimlerine gidileceği mesajı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi tarafından Amed’in Kayapınar ilçesinde bulunan Kaplan City Park Konferans Salonu’nda şölen düzenlendi. Şölene, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP İstanbul Milletvekili ve Amed Milletvekili Adayı Garo Paylan, Amed Milletvekili İmam Taşçıer, HDP’nin Amed adayı Saliha Aydeniz ile HDP’nin genç adayları Abdurrahim Durmuş ve Dersim Dağ, HDP ve DBP Diyarbakır il eşbaşkanları, SGDF ve ESP’li gençler, Dicle Üniversitesi öğrencilerinden oluşan yüzlerce genç katıldı. Salonu dolduran gençler, barış annelerini ayakta alkışlarla karşıladı. Salona, dev “Genç başladık, genç başaracağız” yazılı pankartı asıldı.

Şölende konuşan barış annelerinden Kudret Eryılmaz, uzun süre alkışlandı. 24 Haziran’ın Kürt halkı açısından varlık ve yokluk günü olduğunu ifade ederek, “Bugün en büyük yük gençlerin omuzlarındadır. Tüm dünya Kürtlere karşı birlik olmuş durumda. Kürtlerde el ele vererek, birliğini oluşturmalı. 24 Haziran’da İmralı Adası başta olmak üzere bütün cezaevlerinin kapılarını açmalıyız. Başkanımız zindanda, ancak beynimizde ruhumuzda yaşıyor. Ne olursa olsun Demirtaş’ı Ankara’ya göndermeliyiz” diye konuştu.

Tüm annelere çağrıda bulunan Eryılmaz, şunları söyledi: “Çocuklarımızın kanı o kadar ucuz değil. Yüreği yanan bir anne olarak bütün annelere çağrıda bulunuyorum; gelin kendi halkınızın yanında yer alın, zindanların kapılarını açalım. Efrîn’i görelim, tüm bu yaşatılanlara karşı birlik olalım. Biz varız, var olacağız, özgürlüğü sağlayana kadar var olacağız.”

HDP’nin genç adaylarından Dersim Dağ, “Sizleri Sur’un ve Cizre’nin coşkusuyla selamlıyorum” dedi. Bölgede yaşanan yasak ve yıkımı hatırlatan Dağ, “Türk devlet siyasal aklı Kürdistan üzerinde hegemonik bir anlayışla hareket etmiştir. Bunun son örnekleri 7 Haziran seçimlerinde kendini tekrar var etmiştir. Hafızamızı tazelemek gerekirse; İktidarın yükselen Kürt muhalefetini Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak ve birçok Kürt ilinde kıyım ve katliamla bastırmaya çalıştığını hatırlayabiliriz. İktidar askeri gücünü kullanırken havuz medyası karşı gelenleri terörist ilan etmekle meşguldü. Ülke de kutuplaşmanın artması ve AKP’nin seçim yatırımları yine Kürt halkının kanı üzerinden gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Dağ, konuşmanın devamında şunları söyledi: “Şimdiye kadar Efrîn başta olmak üzere Rojava ve Kuzey Suriye’den Türkiye topraklarına IŞİD dışında herhangi bir saldırı ve tehdit olmamıştır. Erdoğan rejiminin sözcüleri, Kuzey Suriye halklarının IŞİD gibi insanlık düşmanı gibi barbar topluluğunu ortadan kaldırmasını hazmedemiyor, Kürt halkının kendini yönetmesini kabul edemiyor. Efrîn işgal edilmeden önce Kürtler; Erdoğan’ın Türkiye’yi hem içte hem de dışta içine çekmeye çabaladığı bu şiddet ve savaş girdabına karşı mücadele etmesi zaruridir, dedi. Ama onlar ne yaptı, bir kez daha Kürtleri yok etmek gafletinde bulundular.

60 gün boyunca Efrîn halkı NATO’nun askerlerine ve güçlerine karşı büyük bir fedakarlıkla direnmiştir. Bu güçlerin orantısız güç kullanımı, hava saldırıları ve yoğun teknik kullanarak yaptığı saldırıya karşı yapılan bu direniş büyük ve kutsaldır, herkesin bunu böyle bilmesi gerekiyor. Büyük bir iradeyle direniş oldu. Bu direniş bugünde devam ediyor.”

HDP’nin genç adaylarından Abdurrahim Durmuş, konuşmasına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile başlayarak, şöyle konuştu: “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin temel amacı Kürt halkını teslim almaktır. Tecrit aynı zamanda, toplumsal barışa karşı darbedir. Bizler 24 Haziran’a giderken, tecridi adım adım kıracağız.”

Siyasi tutukluları selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Amed Milletvekili adayı Saliha Aydeniz, şunları söyledi: “24 Haziran faşizmin yıkılması tarihi olacaktır. Salonda bulunan gençlerin coşkusundan görüyoruz; 24 Haziran’da sandıkların altında kalacaklar.”

Tecride dikkat çeken Aydeniz, “Bu tecrit, kadınlar ve gençler üzerinde sürdürülüyor. Tecridi parçalayacağız. Türkiye ve Kürdistan bugün yarı açık cezaevi durumunda. Halkımızın ittifakı ile zindanları yıkacağız, özgürlüğü sağlayacağız” diye konuştu. Türkiye’nin Efrîn saldırılarına işaret eden Aydeniz, “Efrîn Kürtlerindir, Kürtlerin kalacaktır. Nasıl ki Rojava zafere ulaştı, bizler de 24 Haziran’da özgürlük ve demokrasiyi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

AKP’nin bölgede sandıklarda boğulacağını söyleyen Aydeniz, “Artık bu düzene dur diyeceğiz. Tekçi, faşist AKP-MHP düzeni yok olacak, biz zafere ulaşacağız. 24 Haziran’da Selahattin Demirtaş’ı da özgürleştireceğiz. Genç başladık, genç başaracağız. Yaşamak direnmektir” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise, 7 Haziran seçimlerinde partilerinin geliştirdiği “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganını hatırlatarak, “O bunu anlamamış, ama biz bir kez daha hatırlatacağız. Bizim gençliğimiz Erdoğan karanlığı ile geçti. Sizin gençliğinizin Erdoğan karanlığı ile geçmesini istemiyoruz. 24 Haziran bunun için önemli bir dönemeç. Bütün yoldaşlarımızı 24 Haziran’da özgürleştirmeliyiz. Sevgili Abdullah Öcalan’a selamlarımızı göndermeliyiz. Bu gençliğin karşısında hiçbir güç duramaz. Hiç merak etmeyelim birbirinize cesareti bulaştırın. 24 Haziran’da devran dönecek, buna emin olun. Bir daha Cizre, Sur olmayacak, bütün halklarla birlikte halaylarda, horonlarda buluşacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmalar ardından Kürt gençliğinin tarihini anlatan ve Öcalan’ın gençlere hitaben konuşmalarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon sırasında Öcalan’ın konuşmaları sırasında salondan sık sık alkış ve sloganlar atıldı.

Gazeteci Özgür Amed de “Kız kardeşim diktatör tişörtü giymiş, annem halen DBP diyor, dedem HADEP ve kelebek diyor. Sürekli ben kelebeğe mühür vuracağım diyor, zor ikna ettik” şeklinde ailesi içerisinde yaşanan esprili seçim sohbetlerini anlattı. Amed, Diyarbakır’da bir dolmuşta bulunan gençlerin Selahattin Demirtaş’ı kaçırma planları kurduğuna tanıklık ettiğini de söyledi.

24 Haziran seçimleriyle yeni bir sürece doğru gittiklerini ifade eden Amed, şunlara dikkat çekti: “HDP’nin dallarına tutunarak gidiyoruz, kıyıdan düşmemeye çalışıyoruz. Tek adam üzerinden kurumsallaşan bu faşizmi kırmak bizim için büyük bir moral olacak. Bu anlamda bu seçim diğer seçimlerden daha farklı. Bu seçimlerde her şey sil baştan. Kürt nedir, var mıdır tartışmaları var. Faşizm her şeyi sil baştan yapar. AKP’nin seçim beyannamesinde tek bir yerde Kürt geçirmiş, bunu da mecburi geçirmişler.”