Amed’de onlarca tutsak zehirlendi

Diyarbakır Kampüs Cezaevindeki onlarca tutsak gıda zehirlenmesinden dolayı hastaneye kaldırıldı. Kentteki Amed Barosu, ÖHD ve İHD, temel bir hak olan gıda ve sağlığa erişim hakkının güvenceye alınmasını istedi.

Amed Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed şubeleri, Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde 32 tutsağın gıda zehirlenmesi yaşamasına ilişkin bir açıklamada bulundu. 

Yazılı açıklamada 23 Haziran gecesi gıda zehirlenmesine dair gelen bilgi ardından baro, ÖHD ve İHD üyelerinin cezaevi ziyaretinde bulunduğu belirtildi. 

Açıklamada, “Bayram sebebiyle yaklaşık 10 gündür yemeklerde sorun olduğu, bu süre içerisinde ishal vakalarında artış olduğu; 23 Haziran’da verilen yemekten (şnitzel tavuk) koku geldiği, su kesintilerinin sıklıkla olduğu ve suyun geldiği vakitlerde kirli aktığı belirtilmiştir. Kampüste bulunan 32 mahpusun kusma ve bulantı gibi şikâyetlerle hastaneye sevkleri gerçekleştirilmiş; tedavilerinin akabinde mahpuslar taburcu edilmişlerdir” denildi. 

İnsan hakları ve hukuk kurumları, tüketilen gıdalar için besin miktarının yeterliliği, çeşitliliği, kalitesi, hijyen ve besin değerinin korunmasının önemle dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurguladı. 

14 Mayıs 2024’te de zehirlenme vakası olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, benzer bir olayın yaşanmasının iaşe ve besin değeri yetersizliğini gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada “Beslenme sorununun derhal çözüme kavuşturulmasını ve mahpusların en temel insani haklarından olan gıda ve sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasının devletin temel sorumluluğu olduğunu yeniden hatırlatıyor, benzer vakaların bir daha yaşanmaması için yetkilileri gerekli özen ve sorumluluk çerçevesinde göreve davet ediyoruz” diye belirtildi.