Amed’de annelerden oturma eylemi ve yürüyüş

Amed’de tutsak aileleri bir oturma eylemi ve yürüyüş düzenleyerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir an önce avukatları ile görüştürülmesi çağrısında bulundu.

Anneler, açlık grevindeki tutsakların durumuna ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için yeniden bir araya geldi.

Tutsak anneleri, 1 Mayıs’tan bu yana 17 gündür, polis şiddeti, engellemeler ve yasaklara rağmen her gün oturma eylemi yapıyor.

Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nın karşısında bulunan eski Gürbüz Un Fabrikası’nın önünde buluşan tutsak anneleri ve yakınları, polis çemberine alındı.

Eyleme, Demokratik Toplum Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP'li vekiller Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Feleknas Uca da katılarak destek verdi.

Polis, gazetecileri de eylemin yapıldığı alandan uzaklaştırdı. Bir saat oturma eylemi yapan aileler daha sonra Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Amed Şube binasına yürüyüş yaptı.

Açlık grevindeki tutsaklar lehine sloganların atıldığı yürüyüş sırasında polis, tutsak yakınları arasındaki bir kişiyi gözaltına almak istedi. Bu durum, kısa süreli bir gerginliğe neden oldu.

Tutsak yakınları, söz konusu kişinin gözaltına alınmasına izin vermedi. Bu sırada polisin, Batman Milletvekili Feleknas Uca’ya parmak sallayarak “Sen bana dokunamasın” dediği duyuldu.

Yürüyüş TUAY-DER binası önünde sona ererken, burada konuşmalar yapıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, Öcalan üzerindeki tecridin insanlık dışı olduğunu söyledi. Aslan, “AKP hükümeti baskıyla, zorla ve tecrit politikalarıyla Kürtleri bastırma yaklaşımı artık bıçağı kemiğe dayandırdı” dedi.

Aslan, tecrit politikasının açlık grevi direnişleri ile insanlığı vicdanında mahkum edildiğini söyledi.

“Kürtlerin ölümünü beklemek, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını beklemek, bu ülkenin barışına demokrasine hizmet etmez” diyen Aslan, şunları ekledi: “Bu halklar arasında gerilim, kaos ve çatışma yaşanmasına neden olur. Dün Adalet Bakanı açıklama yaptı. Avukatların görüş engeli kaldırıldı diye. AKP iktidarına siyasi kararını vererek bir an önce avukatları ve ailesini Sayın Öcalan ile görüştürtülmelidir. Anneler günlerdir polisin her türlü insanlık dışı yaklaşımlarına maruz kalmaktadır. Buna rağmen analarımız alanları boş bırakmıyor. Çocuklarının cenazeleri çıkamasın diye, çocuklarının sesine ses olmaya çalışıyor. Türkiye halkları anaların bu çağırısına destek olmalıdır. Tecrit politikasının ve açlık grevlerin bir an önce sonlandırılmalıdır. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirmeli ve annelerin barış talebini karşılamalıdır.”

Tutsak annesi Aysel Ateş ise cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması için alanlarda olduklarını belirtti.

Annelerin barış istediğini belirten Ateş, “Eğer çocuklarımız açlıktan ölürse inan ki kundaktaki çocuklarımız da direnecektir. Sonuna kadar direneceğiz ve çocuklarımızın arkasındayız. Bu zulüm ve baskıyı kınıyoruz” dedi.