Amed'de 33. gün: AKP dağılıyor, direniş büyüyor!

Amed'de kayyum gasplarına karşı Demokrasi Nöbeti 33. gününde. Eylemdeki konuşmalarda, AKP'nin dağılma sürecinde olduğu, direnişin zafer getireceği vurgulandı.

Kayyum gasplarına karşı Demokrasi Nöbeti sürüyor. Amed Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise Caddesi’nde 33’üncü gününde devam eden eylem öncesi alan, polis bariyerleriyle çevrildi, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçları konumlandırıldı. Nöbet eylemine, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel ve Dersim Dağ, görevi gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve çok sayıda kişi katıldı.

Eyleme, Yazar Mehmet Uzun’un kardeşleri, Amed'de bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri de katılarak destek verdi. 3 saat süren oturma eyleminde halk, "Kayyum gidecek, biz kalacağız", “Direne direne, direnişten zafere”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” sloganları atarak, “Kayyım bağımlılaştırır, direniş özgürleştirir" ve "Vîna xwe biparêze/ İradeni koru" yazılı flamalar taşıdı.

TAŞÇIER: AKP DAĞILMA SÜRECİNDE

HDP Milletvekili İmam Taşçıer, kayyum gasbının üzerinden 33 gün geçmesine rağmen iktidar partisinin halen geçerli bir açıklamasının olmadığını söyledi. Türkiye’nin her tarafından kayyum atamalarına yönelik tepkiler olduğunu belirten Taşçıer, kayyumlarla var olan bir sorunun üstünün kapatılamayacağını kaydetti. Taşçıer, “Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokrasiyle tanışamaz. Irkçı zihniyete sahip bu partilerin kirli siyasetleri son bulmadan Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülmeyecek” dedi. AKP’nin bir çözülme-dağılma sürecine girdiğine dikkat çeken Taşçıer, bu durumda dahi Kürt düşmanlığında ısrarcı olduklarını belirtti.

DOĞAN: ASIL TERÖR BU

Kürdistani ittifak adına konuşan Sedat Doğan ise Dersim Katliamı, Şeyh Said İsyanı, Şark Islahat Mahkemeleri ve Ağrı İsyanı'nı anımsatarak, Cumhuriyet döneminden bu yana kayyumlar ile mücadele ettiklerini söyledi. Kürtlerin her talebinin kriminalize edildiğini söyleyen Doğan, bu taleplere karşı gösterilen insanlık dışı uygulamanın terör olduğunu söyledi.

DAĞ: GERİ ALACAK, MUTLAKA KAZANACAĞIZ!

HDP Milletvekili Dersim Dağ da önceki kayyumun, icraatlarıyla Amed'e zarar verdiğini belirterek, şunları söyledi: “31 Mart’ta sandıkta kaybeden AKP hazmedemeyip tekrar kayyum atadı. Bizler kayyumu ilk defa görmüyoruz. Batman’da Edip Solmaz’ı görevden alıp evinin önünde katlettiniz. KCK operasyonları adı altında operasyon yapıp yüzlerce kişiyi tutukladınız. 2016’da kayyum atadınız, eşbaşkanlarımızı, belediye eşbaşkanlarımızı ve vekillerimizi tutukladınız. Şimdi de 2019 yılında üç büyük şehrimize, ardından Kulp ve Karayazı ilçelerine kayyum atadınız. Bizler bizim olanı geri alana dek gitmeyeceğiz. Amed, Van, Mardin, Kulp, Karayazı ya me ye (bizimdir). Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız."