Amed'de 10 tutuklama, Ankara ve İzmir'de gözaltı

Amed'de 10 kişi tutuklanırken, Ankara ve İzmir'de çok sayıda kişi gözaltına alındı.

AKP/Saray rejimi, teslim alamadığı Kürt halkı ve demokratik çevrelere dönük siyasi soykırım uygulamalarını sürdürüyor. Amed'de 10 Kürt siyasetçi tutuklanırken, Ankara ve İzmir'de çok sayıda kişi gözaltına alındı.

AMED

Amed'in Bismil ilçesinde 12 Kasım Pazar günü Kürt siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyon kapsamında birçok eve yapılan baskında 30 kişi gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Kürt siyasetçiler, 12 gün sonra işlemleri tamamlanarak Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. Savcılık tarafından ifadeleri alınan siyasetçilerden Bismil Belediyesi Eş Başkanı Hadi Çelik, Bismil Belediye Meclis üyeleri Fehime Efe ve Hatice Elma, Bismil Belediyesi Başkan Yardımcısı Şeyhmus Aydın, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski İlçe Eş Başkanı Celile Kaplan, DBP Bismil İlçe Yöneticisi Suat Karagöz, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYADER) Bismil Eş Başkanı Mustafa Kurt, eski DBP Bismil yöneticileri Nesim Balta, Mustafa Sarı ve Hamdullah Ekinci, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkemede ifadeleri alınan 10 kişi, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüte yardım ve yataklık etmek” iddialarıyla tutuklandı.

Eski DBP Bismil İlçe Eş Başkanı Celile Kaplan, Bismil Belediyesi Meclis üyeleri Fehime Efe ve Hatice Elma Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne, diğerleri ise Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Diğer 20 kişiden serbest bırakılan ve hâlâ gözaltında olanlar hakkında ise henüz bilgi edinilemedi.

ANKARA

Ankara’da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencisi ya da mezunu olan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öğrencilerin yapılan sağlık kontrolünün ardından İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

Operasyonun devam ettiği öğrenildi.

Hakkında gözaltı kararı olan isimler: Alican Süt, İlkyaz Gençdal, Yusuf Şirin, Mehmet Salim Özer, Özgür Yaldız, Vedat Pekgenç, Hakan Cin, Ahmet Tirej Kaya, Cemil Aksoy, Hebat Karayılan, Şerafettin Mete, Alican Çelik, Ferhat Erdinç Kaygusuz.

İZMİR

İzmir’in Konak, Torbalı, Menemen ve Karşıyaka ilçelerinde sabah saatlerinde birçok eve eşzamanlı baskın gerçekleştirildi. 30 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu, şu ana kadar 27 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Operasyonun sosyal medya paylaşımları gerekçesi ile haklarında “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddiaları ile soruşturma başlatılan kişilere dönük olduğu belirtilirken, operasyon kapsamında 3 kişinin arandığı belirtildi.

Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri: Doğan Öznur, Gökhan Yıldız, Şehmuz Azizoğlu, Sedat Dişli, Cihat Dişli ve Abdullah Aydın.

Gözaltına alınanlar İzmir Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürüldü.