Almanya’dan AKP-MHP iktidarına sert uyarı

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün faşistlere ait bir camide sarf ettiği sözlere tepki gösteren Alman Dışişleri Bakanlığı, “Ülkemizde nefret söylemine yer yok, seçim kampanyaları da izne tabidir” diyerek AKP-MHP iktidarını uyardı.

Son dönemlerde Almanya’ya gelip cami ve derneklerde seçim çalışması yürüten AKP-MHP iktidarına Berlin yönetiminden nihayet bir uyarı geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türk faşist grupların Neuss kentinde bulunan camisinde yandaşlarıyla buluşan AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün hem toplantısına hem sözlerine sert tepki gösterdi.

Bakanlığın sanal medyadaki resmi hesabından yapılan açıklamada, Türk Büyükelçiliği’nin bugün bakanlığa çağrıldığı ve Neuss’daki gibi benzer etkinliklerin tekrarlanmaması için Ankara’nın uyarıldığı belirtildi. Türk siyasetçilerin Almanya’da ancak Dışişleri Bakanlığı’nın izniyle seçim etkinliği düzenleyebileceği konusunda Türk Büyükelçiliği’nin uyarıldığı aktarılan açıklamada, bu durum yanlış anlaşılmaya mahal verilmeyecek şekilde vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında AKP-MHP iktidarı şu sözlerle uyarıldı: “Neuss'ta bir Türk milletvekilinin yaptığı gibi görüntüler tekrarlanmamalıdır. Kışkırtma ve nefret söyleminin Almanya'da yeri yoktur. Yurtdışı seçim kampanyası etkinliklerinin önceden tarafımızdan onaylanması gerektiğini kendilerine açıkça hatırlattık. Eğer Türk temsilciler oyunu kurallarına göre oynamazlarsa, bunun sonuçlarını değerlendirmeliyiz.”

NE OLMUŞTU?

Kendilerini “Ülkücü” olarak adlandıran Türk faşist grupların Neuss kentinde bulunan camisinde 13 Ocak 2023 günü toplantı yapan AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Kürtler ile Erdoğan rejimine muhalif kesimleri hedef alan nefret içerikli sözler sarf etti. Açıkgöz’ün sanal medyaya düşen video görüntüsünde, “Onlara Almanya’da da yaşam hakkı tanımayacağız” biçiminde Almanya’da yaşayan Kürtler ile muhalifi kesimleri tehdit ettiği görülüyor.

Berlin yönetimi, 2017’deki referandum sırasında Erdoğan rejiminin Almanya’daki seçim kampanyasını engellemek için “Yabancı partiler ülkemizde seçim çalışmalarını yapamaz” biçiminde özel bir yasa çıkarmıştı. Almanya’yı takiben diğer Avrupa ülkeleri de benzer yasalar çıkarmıştı.