Almanya Êzidîlere saldıran KDP’ye yeni silah göndermeyecek

Almanya Dışişleri Bakanı, peşmergeye yeni silah göndermeyeceğini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Irak ve Güney Kürdistan bölgesel yönetimine bu hafta yaptığı ziyareti esnasında, Almanya'nın peşmerge güçlerine yeni silahlar göndermeyeceğini açıkladı.

Barzani, Alman bakanla görüşmeleri esnasında verilen silah yardımı için teşekkür ederken, bunun yine de Musul'u kurtarma operasyonunda yeterli olmadığını söyledi.

Alman bakan, bir gün önce Bağdat'ta Almanya'nın DAİŞ'le savaş bölgelerine yeni silah sevkiyatı yapmayacağını ve bölgede verdikleri eğitimi genişletmeyeceklerini net bir şekilde ifade etmişti. Bakan, DAİŞ ile mücadelenin sadece askeri yollarla kazanılamayacağını da belirtti.

Bölgeye 2014 yılından beri 30 sevkiyatla 2 bin tondan fazla silah gönderen Almanya'nın yaklaşık 150 askeri, halihazırda Güney Kürdistan'da peşmerge güçlerini eğitmeye devam ediyor.

Bakan Gabriel, Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından bu yıl yapılması planlanan referandumun da "Irak'ın içişleri" ile ilgili bir konu olduğunu kaydetti.

ÊZİDÎLERE KARŞI KULLANILMIŞTI

KDP’nin AKP güçleriyle birlikte Şengal’deki Êzidîlere dönük saldırısında, Almanya tarafından verilen silahları kullandığı da ortaya çıkmıştı. Oysa söz konusu silahlar 'Êzidîlerin korunması' için verilmişti.