Alman yaşlılar, Türkiye merkezli çeteye 8,4 milyon Euro kaptırdı

Almanya’da yaşlıları telefonla arayıp dolandıran sahte polis çetesinin merkezinin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Alman yaşlılar, Türk çeteye 2022 yılında toplam 8,4 Milyon Euro kaptırdı.

Almanya’da polis birimleri uzun bir süredir, telefonda kendisini polis olarak tanıtan bir dolandırıcı çetenin peşindeydi. Genelde Almanya’nın kuzeyinde yaşlıları kurban seçen çetenin 2022’de dolandırdığı kişi sayısının geçtiğimiz yıllara göre gözle görülür biçimde artması dikkat çekti. Emniyet birimlerinin kayıtlarına göre sahte polis çetesi, 2022’de 12 bin 800 arama gerçekleştirdi.

Önceden kurbanların bütün kimlik ve adres bilgilerine sahip olan çetenin, kendisini polis olarak tanıtıp telefon açtığı yaşlılarla “Paranız bankadaysa güvende değil, bize teslim ederseniz güvende olur” diyerek bağlantı kuruyor. Çete, bazen günlerce kez aynı kişiyi arayıp aynı sözlerle kurbanı ikna etmeye çalışıyor.

ÇETENİN ARAMALARI İZMİR’DEN

Arka arkaya açılan telefonlardan sonra kurbanların çetenin sözlerine kandığı ve bankadan çektikleri parayı elden çetenin bir üyesine teslim ediyor. Televizyon kanalı NRW’nin özel haberine göre çetenin Türkiye merkezli ve telefonla aramalar ise İzmir’den gerçekleşiyor.

Kurbanların çeteye kaptırdığı para miktarının bazen 100 bin Euro’yu geçtiği ve şu ana kadar en yüksek meblağın ise 180 bin Euro olduğu belirtildi. NRW’ye konuşan Alman emniyet yetkilileri ise çetenin en çok Aşağı Saksonya Eyaleti’nde yaşlıları dolandırdığını aktardı.

Geçtiğimiz yıl sadece bu eyaletteki 200’e yakın kişinin çeteye toplam 4,5  milyon Euro kaptırdığı belirtildi. Yine Almanya’nın kuzeyinde yer alan diğer eyaletler; Hamburg’da 55 kişi 2,1 Milyon Euro, Schleswig-Holstein’da 24 kişi 1,2 Milyon Euro ve Mecklenburg-Vorpommern’de ise 29 kişi 627 bin Euro’sunu çeteye kaptırdı.