Alman-Türk silah dostluğunu protestoya 500 Euro ceza

Erdoğan rejimi için panzer üreten Rheinmetall’i protesto amacıyla pankart açan iki savaş karşıtının davası karara bağlandı. Mahkeme aktivistlerin 500 Euro para ödemesine karar verdi.

Geçtiğimiz yıl başkent Berlin’de Alman silah devi Rheinmetall’in ortaklarıyla toplantı yaptığı sırada Erdoğan rejimine panzer üretilmesini protesto etmek amacıyla savaş karşıtları “8 Mayıs 1945- Dün bugün gibi, savaş burada başlıyor” pankartı açılmıştı. Polis göstericilere saldırıp pankartı zorla toplarken, iki savaş karşıtından 15 bin Euro para talep edilmişti.

Frankfurtlu iki savaş karşıtı paraya ödemeyeceklerini belirterek konuya yargıya taşımışlardı. Berlin Bölge Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması bugün görüldü. İlk duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti olayda hiçbir polisin yaralanmadığını belirterek, her iki aktivistin 500 Euro para ödemesi karşılığında davayı sonuçlandırma kararı aldı.

Mahkeme önünde savaş karşıtları da toplanarak aktivistlerle dayanışma içinde olduklarını bildirdiler. Mahkemenin kararını değerlendiren Müdahaleci Sol (Interventionistische Linke) temsilcisi Martin Klos “Saçma sapan davanın sonucu kötünün iyisi” diye konuştu. Klos, arkadaşlarının yerine Erdoğan rejimi için panzer ürütme kararı alan Rheinmetall’in şefi Papperger’in yargılanması gerektiğini ifade etti.

PROTESTODA NE OLMUŞTU?

2. Dünya Savaşı’nın bitişi ve Hitler faşizminin resmen yenilgisi ardından Almanya ve bütün Avrupa’da ‘Faşizmden Kurtuluş Günü’ olarak kutlanan 8 Mayıs 2018’te birçok sivil toplum kuruluşu ve silahlanma karşıtı gruplar bir araya gelerek protesto gösterileri düzenlenmişti. Protestoların hedefinde ise Efrîn’e yönelik işgal sırasında Türk devletinin en büyük silah destekçisi olan Rheinmetall şirketi vardı.

Protestoların biri de Rheinmetall’in Berlin’deki Maritim Hotel’de hissedarlarla yaptığı toplantı sırasında gerçekleşmişti. “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” pankartının açıldığı ve Alman devletinin Erdoğan rejimiyle işbirliğinin kınandığı gösteride kalabalık bir grup YPG/YPJ bayraklarıyla otele doğru yürüyüşe geçmişti.

Alman silah karşıtlarının hedefinde olan Rheinmetall son olarak Federal Alman Hükümeti’nin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da bu silah devi tarafından modernize edilmişti. Ayrıca şirketin ürettiği Leopard 2 tanklarıyla Efrîn’de uluslararası yasalar çiğnenerek birçok suça imza atılmıştı.

Rheinmetall bu yılki yıllık toplantısını ise yine Berlin’de 28 Mayıs 2019 günü gerçekleştirecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da toplantı sırasında protesto gösterileri düzenlenecek.