Alman hükümetinden Hozan Canê sorusuna yanıt!

Erdoğan rejiminin rehinlerinden olan Alman vatandaşı Kürt sanatçı Hozan Canê için Sol Parti’nin verdiği soru önerisine cevaplayan Merkel Hükümeti “Adil bir yargılanma için girişimlerde bulunuyoruz” yanıtını verdi.

Köln’de yaşayan Kürt sanatçı Hozan Canê, 24 Haziran seçimlerinde HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye gitmişti. HDP’nin Edirne’deki mitingi sırasında 23 Haziran 2018 günü gözaltına alınan Hozan Canê, DAİŞ’e karşı YPG/YPJ’nin verdiği mücadeleyi anlatan bir filmde oynadığı için suçlanmıştı.

Hakkında 13 yıl hapis cezası istenen Hozan Canê’nin uluslararası hukukun tanıdığı konsolosluk haklarından yararlanıp yararlanmadığı ve serbest bırakılması için Alman devletinin girişimde bulunup bulunmadığı sorusuna ilişkin Federal Meclis’e bir soru önergesi verilmişti.

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un verdiği soru önergesini Merkel Hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı yanıtladı. Türkiye’deki cezaevi koşullarının bölge ve kentlere değiştiğine dikkat çeken bakanlık, Hozan Canê’nin uluslararası hakların tanıdığı konsolosluk haklarından yararlandığını bildirdi.

ALMAN KONSOLOSLUĞU BİRÇOK KEZ CEZAEVİNE GİTMİŞ!

İstanbul’daki Alman konsolosluk yetkililerinin birçok kez Hozan Canê’yi cezaevinde ziyaret ettiğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı devamla “Kendisiyle temasımız sürüyor. Federal hükümet kaldığı cezaevinin koşullarının iyi olması için Türk makamları nezdinde girişimlerde bulunuyor” açıklamasını yaptı.

Hozan Canê ve Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan diğer Alman vatandaşlarının adil şekilde yargılanması için de Türk hükümetine baskı yaptıklarını bildiren Alman Dışişleri Bakanlığı son olarak şu bilgiyi verdi: “Federal hükümet olarak birçok kez Saide İnanç (Hozan Canê) olayını Türk hükümetiyle yaptığımız görüşmelerde dile getirdik.”

Daha önce birçok kez başta Hozan Canê olmak üzere Türkiye’de Erdoğan rejiminin rehineleri olan Alman vatandaşları için Berlin yönetimine “Girişimlerde bulunmuyorsunuz” eleştirisi yapılmıştı. Sol Parti’nin Federal Meclis üyesi Gökay Akbulut ise geçtiğimiz günlerde Alman Dışişleri Bakanlığına yazılı başvurarak Hozan Canê’nin sağ salim Almanya’ya dönmesi için bakanlığın harekete geçilmesini talep etmişti.

‘YANIT TATMİN EDİCİ DEĞİL’

Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği yanıtı ise Akbulut “tatmin edici” bulmuyor. Akbulut söz konusu yanıta ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Suçsuz olmasına karşın tutuklu bulunan Hozan Canê derhal serbest bırakılsın! Daha önce Türkiye’de suçsuz yere tutuklu bulunan Meşale Tolu, Peter Streudtner ve Deniz Yücel gibi Hozan Canê de Recep Tayyip Erdoğan için bir rehine.

Alman Hükümeti'nden beklentim diplomasi trafiğinin de ağırlığını koyup Hozan Canê‘nin serbest bırakılmasını sağlaması, ama pazarlık konusu etmemesi. Pazarlık konusu ettiğinde, AKP hükümetinin rehine siyasetini kabul etmiş oluyor. Zaten bu durumda AKP bir rehineyi serbest bıraktığında yerine başka bir rehineyi alıyor. Alman hükümetinin Hozan Canê‘nin cezaevi koşulları ile ilgili cevabı hiç tatmin edici değil hatta ürkek. Bu konuda hükümet üç maymunu oynuyor.”

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere siyasi amaçlı suçlamalardan dolayı Türkiye’de şu anda 5 Alman vatandaşı cezaevinde. Ancak bu sayının daha fazla olduğu belirtiliyor. Çünkü çoğu zaman Türk makamları gözaltına alınan veya tutuklanan Alman vatandaşları hakkındaki bilgileri çok geç Alman hükümetine bildiriyor.