'Aleviler ret kararından sonra HDP'ye daha çok kenetlenecek'

AABK’nin Onursal Başkanı Turgut Öker’in adaylığının iptal edilmesine tepki gösteren Almanya’daki Alevi dernek başkanları, "Bundan sonra HDP için daha çok çalışılmalı. Alevilerle Kürtler bir arada olmalı" dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker’in HDP milletvekilliği adaylığının veto edilmesine tepkiler sürüyor. Almanya’da faaliyet yürüten Alevi kurum ve dernek temsilcileri, bu kararın Alevilere yönelik olduğunu belirtti.

Yol TV Yayın Yönetmeni Mahmut Akgül, Hagen Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hüseyin Göger, Düsseldorf Cemevi Başkanı Müslüm Polat, Remscheid Alevi Toplum Merkezi Başkanı Metin Aslanoğlu, Krefeldve Çevresi Alevi Kültür Merkezi Üyesi, Şah Hüseyin Çam, Turgut Öker’in Avrupa’daki Alevilerin temsilcisi olduğunu belirtti. Konuşmacılar, AKP'nin, Alevilerin ve Kürt hareketinin yan yana gelmesini istemediği için böylesi bir operasyona başvurduğu vurgusunda bulundu. Temsilciler, 24 Haziran’da AKP’den hesap sormak için 24 Haziran’da HDP için daha çok çalışılması gerektiğini belirterek, herkesi oy vermeye çağırdı.

AKGÜL: HDP'YE BARAJI AŞTIRMALIYIZ

Yol TV Yayın Yönetmeni Mahmut Akgül, Turgut Öker’in adaylığının veto edilmesinin politik bir k arar olduğunu belirterek, "AKP ve Erdoğan’a bağlı YSK’nin Alevilere bakışını bir kere daha gördük. Yol TV olarak, Aleviler olarak bunu kınıyoruz” dedi. Akgül, 24 Haziran’da HDP’nin barajı geçmesi için Alevilerin el birliğiyle çalışacaklarını dile getirdi.

GÖGER: KARARDAN SONRA DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

Hagen Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hüseyin Göger ise "Turgut Öker, Kürt hareketine ve HDP’ye yakın olmasından dolayı Alevilerle Kürtleri yan yana getirme çabası içerisinde olmuştur. Selahattin Demirtaş’ı nasıl içeri aldıysalar, Alevilerle Kürtlerin yan yana gelmesini istemedikleri için Sayın Turgut Öker’in adaylığını da reddettiler" dedi.

Göger, Alevilerin bu karardan sonra HDP için daha çok çalışması gerektiğinin altını çizerek, Göger, "Aleviler bu karardan sonra Kürt hareketine ve HDP’ye daha çok kenetlemeli ve seçimlerde çalışmalıdır. Bundan önce sandığa 1 kişi götürdülerse, bundan sonra 5-6 kişi götürmeliler" diye belirtti.

POLAT: ÇALIŞMALARA HIZ VERMELİYİZ

Düsseldorf Cemevi Başkanı Müslüm Polat da onursal başkanları olan Turgut Öker'le ilgili kararın keyfi olduğunu dile getirerek, "Nasıl Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer milletvekillerini haksız yere içeride tutuyorlarsa, aynı şekilde Turgut Öker’in milletvekili adaylığı haksız yere iptal edilmiştir. Alevilerin tutumu HDP’ye yana olacaktır. Çünkü CHP’de sol ve Alevi hassasiyetlerine yer verilmemiştir. Onun için Aleviler HDP’ye yönelecektir, biz de bu yönlü çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

ASLANOĞLU: NE OLURSA OLSUN BU ENGELLERİ AŞACAĞIZ

Remscheid Alevi Toplum Merkezi Başkanı Metin Aslanoğlu ise uygulamanın anti demokratik olduğunu ifade ederek, devamla şunları söyledi:” Yaşanan bu süreç kesinlikle demokrasinin önüne çekilen bir engeldir. Biz onursal başkanımız Turgut Öker’in devamlı yanındayız. Davamız sadece Alevi davası değil, Türkiye’de yok sayılan bütün toplumların davasıdır. Bu uygulamalar, HDP’in barajı aşmaması için yapılan engellerdir. Her ne olursa olsun bu engelleri, halkların kardeşliği, özgürlük ve demokrasi şiarıyla aşacağız. Türkiye, ancak halkların kardeşliği tohumu ekersek kazanır. Türkiye toplumu er geç doğruyu bulup, kazanacaktır. Faşizme hiçbir yerde geçit vermeyeceğiz.”

ÇAM: ALEVİLER HDP’Yİ DESTEKLEMELİ

Krefeldve Çevresi Alevi Kültür Merkezi Delegesi Şah Hüseyin Çam da "Aleviler bu seçimlerde de HDP’yi desteklemeli ve barajı aşmalıdır” dedi.