Aleviler için HDP deme zamanı

Şu açıktır Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda Kürtlerle Aleviler ortak hareket ederlerse büyük bir demokratik güç ortaya çıkarırlar.

24 Haziran’da seçim yapılacak. Türkiye ya tamamen faşist otoriter bir sistemle yönetilecek ya da demokratikleşme için bir umut doğacak. Bu durum en fazla da demokrasiye ihtiyacı olan toplumsal kesimleri ilgilendirmektedir. Nitekim Türkiye’de demokrasiden yana olan tüm toplumsal güçler HDP etrafında toplanmışlardır. Çünkü AKP-MHP faşist iktidarını düşürecek ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını önleyecek tek güç HDP’dir.

Türkiye’de demokrasi ihtiyacı olan temel toplumsal kesimler Kürtler, Aleviler, farklı etnik ve inanç toplulukları, kadınlar, gençler ve emekçiler. Bu nedenle bu seçimde bu toplumsal kesimlerin tümü Türkiye’nin sosyalist birikimi ve tüm demokrasi güçleri HDP’nin seçimleri kazanması için çalışmaktadırlar. Bu ittifakın ortaya çıkması Türkiye’deki demokrasi mücadelesi açısından önemli bir gelişmedir. Bu durum önümüzdeki dönemde demokrasi güçlerinin daha etkili olacakları ve Türkiye’nin demokratikleşmesinde belirleyici rol oynayacaklarını ortaya koymaktadır.

Sosyalist güçler her zaman özgürlük ve demokrasi mücadelesi içinde yer almışlardır. Türkiye’de demokrasiye en fazla ihtiyacı olan Kürtler ve Aleviler de demokrasi mücadelesinde yer almışlar ve büyük bedeller vermişlerdir. Şimdi bu en temel demokrasi dinamikleri bir araya gelmişlerdir. Kürtlerle Aleviler bir süreden beri demokrasi mücadelesinde ortaklaşıyorlardı. Ancak Alevilerle Kürtlerin ilk defa bu düzeyde daha toplu biçimde ortak hareket etmeleri gerçeği ortaya çıkmıştır.

Alevi gençleri sosyalist mücadele içinde, devrimci hareketler saflarında her zaman yerlerini almışlardır. Aleviler toplumsal düzeyde de 1970’li yıllardan itibaren CHP’ye destek veriyorlardı. Ancak Alevi toplumu şimdi güçlü bir demokrasi mücadelesi yürütmeden inanç kimliklerinin özgürleşemeyeceğini çok iyi anlamıştır. Bu nedenle Türkiye’nin en aktif demokrasi mücadelesi veren Kürtlerle ortak platformda buluşmuşlardır. Bu açıdan artık Alevilerin demokratik siyasal partisi tüm demokrasi güçlerinin yer aldığı HDP’dir. HDP Alevileri sadece milletvekili yapmıyor, Alevilerin demokrasi istemlerinin tümüne cevap veriyor. Bu açıdan artık Alevilerin siyasi partisi HDP olacaktır. Eğer Aleviler kendi taleplerini en iyi biçimde ifade eden programa oy verecekse o zaman bu parti HDP’den başkası olamaz. Nitekim Aleviler 24 Haziran seçimlerinde büyük oranda HDP’ye oy vereceklerdir.

Avrupa’daki Türkiyelilerin çoğunluğu Kürt ve Türk Alevilerdir. Avrupa’daki Alevi toplumu bu seçimde bir bütün olarak HDP’ye oy verecektir. Zaten Alevilerin en yoğunluklu olduğu İngiltere ve İsviçre’de büyük ihtimalle HDP birinci parti olarak çıkacaktır. Türkiye ve Kürdistan’da Alevilerin en yoğun olduğu şehir de Dersim’dir. Dersim’de de HDP büyük ihtimalle iki milletvekilini de çıkaracaktır.

Şu açıktır Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda Kürtlerle Aleviler ortak hareket ederlerse büyük bir demokratik güç ortaya çıkarırlar. Zaten Alevilerin büyük bölümü de Kürt’tür. Alevi Türkler ise Kürtlerle Türkiye halkları arasında önemli bir köprü oluşturmaktadırlar. Alevi Kürtler ve Alevi Türkler Türkiye’nin demokratik birliğinin çimentosu olmada temel rol oynayabilir. Böylece hem Kürtlerin hem de Alevilerin özgür ve demokratik yaşama kavuştuğu bir Türkiye gerçeği ortaya çıkar.

Zaten Kürtlerin özgür ve demokratik yaşamını savunmadan ne Aleviler özgürleşebilir; ne de Alevilerin özgür ve demokratik yaşamını savunmadan Kürtler özgürleşebilir. Bu açıdan Kürtlerle Alevilerin kaderleri bir birine bağlıdır. Bu bağı da sosyalistler ve demokrasi güçleri ideolojik ve politik olarak güçlendirmektedirler. Bunu da şimdi somut olarak HDP yapmaktadır. Bu açıdan şimdi Aleviler için HDP demenin zamanı…

Kaynak: Yeni Özgür Politika