AKP savaş harcamalarını zam yoluyla halka ödetiyor

AKP savaş harcamalarını zam yoluyla halka ödetiyor

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, AKP Hükümeti'nin ülke içi ve dışında Kürtlere yönelik yürüttüðü operasyonlarla birlikte Suriye için yaptıðı harcamaların da, bütçede önemli açıklar doðurduðunu açıkladı. Kaplan, çözümün zam deðil; 'operasyonların durdurulması ve GAP gibi projelere önem verilmesi' olduðunu söyledi.

Hükümet çatışmaların yoðunlaştıðı temmuz ve aðustosta bütçeden önemli bir oranı silaha ayırarak; 2012'nin ilk altı ayı için harcanandan daha fazla harcamada bulundu. 'Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları'ndaki tutarı, ocak-haziran arasında 732 milyon lira olurken; sadece temmuz-aðustos harcaması ise 846 milyon lirayı buldu. Bu önemli oranda harcamalar, bütçe açıðını muazzam düzeye çıkardı. Bu bütçe açıðı da AKP tarafından son olarak halka zamlar ve yeni vergilerle fatura edildi.

Bütçe açıðı ve en önemli sebebi olarak gösterilen 'güvenlik harcamaları'nı BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'la konuştuk...

'KÜRTLERE YÖNELÝK OPERASYON VE SURÝYE, BÜTÇE AÇIÐINA YOL AÇTI'

ANF'ye deðerlendirmede bulunan BDP'li Hasip Kaplan, 2012'nin bütçenin en önemli bölümünün Milli Savunma Bakanlıðı, Ýçişleri Bakanlıðı, polis-jandarma ve TSK'ye yapılan harcamalardan kaynaklu olduðu bilgisini verdi. Kaplan, bütçe açıðından hükümetin Kürtlere dönük savaş politikasıyla birlikte, Suriye'deki gelişmeyi de işaret ediyor: "Bunların toplamına ayrılan bütçe rakamlarla gözüken en büyük bütçeydi. Fakat 2012'de sürekli içeride ve dışarıda operasyon yapan, bu operasyonları durdurmayan hükümet aynı zamanda Suriye'deki kargaşa için de öngörülmeyen harcamalar yarattı. Bunun sonucunda bütçe büyük açık verdi."

Bütçenin, öngörülen oranın üzerine çıktıðına dikkat çeken Kaplan, 'büyüme hızının da son yıllara göre son derece düşmüş durumda olduðunu' belirterek şunları ekledi: "Hükümet bunları dolaylı vergilerle, ideolojik zamlarla gidermeye çalışıyor. Akaryakıt, alkol, tütün mamulleri ve benzer alanlarda zamlar yapılarak bunu kapatmaya çalışıyor. Kışa giriyoruz ve yakında doðalgaza, akaryakıta bu vesileyle otomatik zamlar yapılacaðının sinyalini görüyoruz. Bu, enerji alanında da geçerli."

'SAVAŞ HARCAMALARI SAKLANIYOR'

Toplumun ekonomik sorununu artıran bu mevcut ve olası gelişmeler için, "savaş harcamaları, bu harcamalarla beraber silah alım-satım harcamaları sebep oluyor" diyen BDP'li Hasip Kaplan, 'Sayıştay Kanununa göre bu harcamaların Meclis tarafından denetlenemeyeceðini' kaydetti.

Kaplan, şu eleştirilerde bulundu: "Son Sayıştay Kanununda bu harcamaların gizli yönetmelikle yapılacaðu kararlaştırıldı. Milletvekili olmamıza raðmen bizim denetlememize dahi izin verilmiyor. Maliye Bakanlıðı'ndan bu konuda bilgi istedim ancak verilmedi. Sayıştayın gizli genelgesinden istedim; bakanlıktan verilmedi. Bugün anamuhalefet partisi de dahil hiçbir muhalefet partisinin bu genelgeden haberi yok. Meclisten saklanıyor. Harcamaların denetleme imkanı tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Meclisin açılmasıyla birlikte, kasım-aralık en yoðun bütçe görüşmelerinin olacaðı günlerdir. Türkiye'nin gündemine daha çok yerleşecek; ciddi tartışmaların odaðı olacaktır. Şimdiden görülen o ki; 'ustalık kabinesi' bütçesi yama tutmaz duruma gelmiştir."

'AKP, IRKÇI-MÝLLÝYETÇÝ PROPAGANDAYI SÜRDÜRÜP, ZAMMA TEPKÝYÝ ÖNLEYECEK'

Kaplan, AKP Hükümeti'nin savaş politikasını sürdürmek için çeşitli alanlarda başvurduðu zamlar üzerinden ırkçı-milliyetçi propagandayı da devam ettireceðini ve zamlara tepki gösterilmesini, "terörle mücadele ediyoruz" algısına yol açarak engellemeye çalışacaðını, düşünüyor. Kaplan, şu fikirde: "...Böylece hükümet hem kamuoyunun bu yöndeki tepkilerini önleyecek hem de gerçekleri gizlemek üzere oyalama taktiði uygulayacak. Bugüne kadar baktıðımızda bütçeyi sarsan harcamaların hepsinin askeri harcama olduðu görülüyor. Burada bütçe kalemleri dışına çıkılıyor. Meclisin kabul ettiði 2012 bütçesinin tamamen dışına çıkılıyor."

BDP Milletvekili Hasip Kaplan'a göre bütçe sorunu zamlarla deðil; operasyonların durdurulmasıyla çözülebilir: "Zamlarla, dolaylı vergi ve ÖTV ile yamanacak bir durum kalmadı. Tek çözümü vardır; operasyonların durdurulması, çatışmaya son verilmesi, müzakerenin başlatılması, GAP gibi projelere hayat kazandırılmasıyla sorun çözülür."