AKP'nin çaresizliği: Kürdistan'da orman yangınları

AKP rejimi Kürdistan coğrafyasını yakmayı sürdürüyor.

AKP-MHP rejimi, soykırımcı-sömürgeci saldırılarında Kuzey Kürdistan coğrafyasını da hedef alıyor. Askeri operasyonlarla bilinçli olarak yakılan Kürdistan kentlerindeki ormanların söndürülmesi de yine devlet yetkililerince engelleniyor. Halka ait pek çok arazi de yakılırken, yangınların yerleşim yerlerine kadar yayılması, "insansızlaştırma mı amaçlanıyor" sorusunu gündeme getiriyor. Zira ekoloji çevreleri, Kürdistan'daki yangınların iklimsel koşullardan meydana gelmediğini; yangın potansiyeline rastlamadıklarını belirtiyor.

Yunanistan'daki facia niteliğindeki yangın için "yardıma hazırız" diyen AKP rejimi, sıra Kürdistan'da yaktığı ormanlara müdahaleye gelince helikopterlerin hazır olmamasından, yetersizliğinden söz ediyor.

AKP, bilinçli olarak orman yakarken ve müdahale etmezken, teşhir edilen gerçekleri de inkâr etmeye çalıştı. Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Dersim'deki yangın fotoğrafları için "Fotoğraflar ilimize ait değildir" dedi. Ancak Sonel'in yalanını, Sanatçı Ferhat Tunç, yangın bölgesinden görüntü yayımlamayarak açığa çıkardı.

Ayrıca yangınlar köylülerin yaşam alanlarıyla birlikte geçim kaynaklarını da etkiliyor. Ekonomi ile ekolojinin birbiriyle bağını da bilen AKP, halkı tüm açılardan mağdur etmek için sömürgeci karakteriyle her yolu deniyor.

YANGINLAR

Son günlerde Kürdistan'da çıkarılan yangınlardan bazıları şöyle:

* Dersim’in Hozat ilçesi Sincik Dağı’na yönelik 14 Ağustos’ta F16 savaş uçakları, SİHA ve kobra tipi helikopterlerle yapılan bombardımanın sonucu ormanlık alanda yangın çıktı. Sadece halkın müdahale ettiği yangın günlerdir sürüyor. Yangında şu ana kadar binlerce hektarlık alanın zarar gördü.

* Bingöl’ün Genç ilçesinde “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Sivan, Doğanlı ve Suveren köylerinde ormanlık alanda 16 Ağustos’ta yangın çıktı. Yangına iki gün boyunca köylüler dışında kimse müdahale etmedi. Yangın sürüyor.

* Mardin’in Midyat ilçesinde 16 Ağustos’ta belediyenin çöp depolama alanında çıkan yangın ormanlık alana sıçradı. 3 gün süren yangında en az 20 hektarlık alan zarar gördü.

* Şırnak merkez ve ilçe kırsallarında bulunan Cudi ve Gabar dağı bölgelerinde, Temmuz'dan beri Türk ordusunun operasyonlarıyla birçok defa yangın çıktı ve onlarca hektarlık alan küle döndü. Halka ait tarım arazileri ile üzüm bağlarının ciddi zarar gördüğü yangınların söndürülmemesi de dikkat çekti.

Beytüşşebap ilçesi Aşağıdere (Gelejêr) köyü kırsalında 17 Ağustos’ta yangın çıktı. Yangının bölgede “Mete Timi” olarak bilinen özel harekat birlikleri tarafından çıkarıldığı belirtildi. Geniş bir alan yangından etkilendi.

* Amed'in Kulp ilçesine bağlı Ünal Mahallesi kırsalında 18 Ağustos sabah saatlerinde yangın çıktı. Köylüler ve belediye ekiplerinin müdahalesi sonrası yangın kontrol altına alındı.