AKP demokratik özerkliðin içini boşaltmayı hedefliyor

AKP demokratik özerkliðin içini boşaltmayı hedefliyor

Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı kapsamında 27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüştürülecek. Bu durumda BDP’nin elinde bulunan 40 belde belediyesi de yitirilmiş olacak. BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, AKP’nin aynı zamanda bu şekilde demokratik özerkliðin de içini boşaltmayı hedeflediðini vurgulayarak, “Kürt sorunu gibi can yakıcı sorunun demokratik çözümüne fırsat verecek demokratik yaklaşımları ve buna dair yerel yönetim anlayışın devreye konulması gerekirken daha otoriter ve merkezci bir yasa çıkarılıyor” dedi.

AKP iktidarının hazırladıðı, 13 ilin büyükşehir yapıldıðı Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Antep, Hatay, Ýzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Maraş, Mardin, Muðla, Sakarya, Samsun, Tekirdað, Trabzon, Urfa ve Van’da 1032 belde, mahalle statüsüne dönüşecek. Bu 27 kentin mülki sınırlarında bulunan 16 bin 82 köy de mahalle statüsüne dönüştürülmesi gündemde.

Nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde ise köy statüsüne dönüştürülecek. Turistik yerleşim alanlarındaki belde belediyeleri de kamuoyuna yaptıkları açıklamayla tasarıya karşı oldukları yönünde tavır belirtti. Ayrıca CHP, 14-21 Ekim tarihlerinde kapanacak beldelerde sandık kurarak yerellerde referandum yapacak.

BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, günümüz Türkiye’sinde olması ve yapılması gereken ile AKP’nin yapması gereken arasındaki paradoksun görülmesi gerektiðini belirterek, 1992 yılında imzalanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na baðlı olarak yerel yönetimlerin özerk yapıya kavuşturulması tasarısını beklerken böylesi bir tasarının gündemleştirildiðini vurguladı.

ÝTÝRAZ ETMEYEN HERŞEYE BÝAT EDEN BÝR YAPI AMAÇLANIYOR

Kürt sorunu gibi can yakıcı sorunun demokratik çözümüne fırsat verecek demokratik yaklaşımları ve buna dair yerel yönetim anlayışın devreye konulması gerekirken daha otoriter ve merkezci bir yasa çıkarıldıðını dile getiren Çelik, “Bunu görmek gerekiyor. Başbakanın ve AKP’nin niyeti demokratik hukuk devleti, eşitlikçi toplum yaratmak deðil, aksine on yıldır yapmaya çalıştıðı gibi toplumun özgürlüklerini gasp eden, kendi otoriter sistemini oturtmaya ve mevcut diktatöryal yönetimini pekiştiren uygulamalar olarak görmek gerekiyor. Basın üstündeki, halk üzerindeki tahakkümcü anlayışı, 90 yıllık cumhuriyet tarihindeki merkeziyetçi yöntem yetmezmiş gibi daha güçlü otorite ve buna biat eden, itirazı düşünmeyen yeni bir siyasal sistem yaratılmaya çalışılıyor. Meclis’teki partiler buna alet edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

2003’TEKÝ TASARININ DAHA DA GERÝSÝNDE

AKP’nin 2003’te parlamentoya getirdiði yerel yönetimler yasa tasarısının dahi gerisinde bir yasa olduðunu belirten Çelik, “O dönem tasarı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildi. Belediyeleri idari ve mali olduðu gibi siyaseten de özerkliðe kavuşturulması beklenirken, o dönemden daha geri anlayışa sahip. Toplum zaptı rapt altına alınıyor. Yerel dinamiklerin meşru taleplerini hiçleştirerek süper valilik ve süper belediye yaratıp kendine baðlayarak diktatöryal yönetimi en ücra köşesine kadar Türkiye sathına yaymaya çalışıyor. Burada demokrasi ve yerindenlik, yerellik görmüyoruz. Varsa yoksa otoriter diktatöryel rejim var. Ayak oyunlarının alt yapısı hazırlanmaya çalışılıyor” dedi.

DEMOKRATÝK ÖZERKLÝÐÝN ÝÇÝ BOŞALTILMAK ÝSTENÝYOR

“AKP, bölgesel yönetimlere gidiyormuş gibi görünüp, demokratik özerkliðin içini boşaltıp, ‘biz de gidiyoruz’ diyecek” diyen Çelik, şu hususlara dikkat çekti: “Ýkincisi bölgesel kalkınmayla süper vali ve süper belediye başkanını kendine baðlayıp, gerekli ekonomik desteði kime vereceðini belirleyecek. Kendinden olmayana vermeyecek. Yasa, beyhude çalışmanın göstergesidir. BDP olarak ciddi düzeydeki siyasal muhalefetimizi dillendireceðiz. Yapılması gereken demokratik özerk yapıların her yerde, Kürdistan’da dahil idari, siyasi, ekonomik ve kültürel özelliklere, halkın özlemini duyduðu adaletin mücadelesini veriyoruz.”

AMAÇ BAŞBAKANIN YETKÝLERÝNÝ ELDE TUTMAK

Çelik, Erdoðan’ın yarı başkanlık ya da cumhurbaşkanlıðına hizmet edecek bu tür çalışmalarla meclisi işgal ettiðini söyleyerek, “Cumhurbaşkanı olduðunda Başbakan’ın görevlerine de müdahale edecek hakkı kendinde görme gibi bir durumu yaşıyor. Bu ne insan hakları hukukuna ne de evrensel hukuka uygun deðildir. Bunu kabul edilebilir görmüyoruz. Milyonlarca nüfusu ilgilendiren bu tasarıyla karar oldu bittiye getirilip kanunlaşmamalı. Demokrasi açısından risk taşıyor” ifadelerinde bulundu.

KEMALÝZMDEN DAHA BETER

Bireye en yakın insan odaklı hizmetin esas alındıðı uygulamanın ötesinde yereldeki yürütmede rasyonelliðin esas alındıðı demokratik katılımcılıðın, şeffaflıðın AKP tarafından bir kısım siyasal hesaplar uðruna yok sayıldıðına dikkat çeken Çelik, “Her şey merkezi otoriteye baðlanıp ilişkiler aðına dönüştürülmek isteniyor. AKP’nin rahatsızlık duyduðu Kemalizmden öte bir durum bu. Kemalizmde en azından demokrasi yoktu ama yerel dinamiklerin kendi meşru taleplerini kendi organlarıyla çözüme kavuşturması söz konusuydu. Hitler faşizmi, Franco ilişkilerinde olduðu gibi tek bireye, padişah misali keyfiyetçiliðe baðlı ilişki kurulmak isteniyor. Bundan mutluluk, huzur çıkmaz. Hele demokrasi hiç çıkmaz” dedi.

BDP’nin elinde bulunan ve tasarının yasalaşmasıyla yitirilecek 40 belde belediyesi ise şöyle:

Adıyaman Çelikhan Ýlçesi’nin Pınarbaşı Beldesi, Aydın’a baðlı Ovaeymir Beldesi, Aydın Söke’ye baðlı Savuca Beldesi, Batman Kozluk’a baðlı Bekirhan Beldesi, Bitlis Ahlat’a baðlı Ovakışla Beldesi, Bitlis Hizan’a baðlı Kolludere Beldesi, Diyarbakır Dicle’ye baðlı Kaygısız Beldesi, Diyarbakır Kocaköy’e baðlı Özekli Beldesi, Diyarbakır Kulp’a baðlı Aðaçlı Beldesi, Diyarbakır Hani’ye baðlı Kuyular Beldesi, Hakkari Yüksekova’ya baðlı Esendere Beldesi, Iðdır’a baðlı Halfeli, Kars’a baðlı Daðpınar Beldesi, Konya Cihanbeyli’ye baðlı Gölyazı Beldesi, Mardin’e baðlı Yalım Beldesi, Mardin Nusaybin’e baðlı Girmeli, Duruca ve Akarsu Beldeleri, Mardin Dargeçit’e baðlı Kılavuz Beldesi, Mardin Savur’a baðlı Sürgücü, Pınardere ve Yeşilalan Beldeleri, Muş Bulanık’a baðlı Yemişen, Elmakaya, Mollakent, Rüstemgedik, Sarıpınar ve Erentepe Beldeleri, Muş Korkut’a baðlı Altınova Beldesi, Muş Malazgirt’e baðlı Konakkuran Beldesi, Siirt’e baðlı Gökçebað Beldesi, Şırnak’a baðlı Balveren ve Kumçatı Beldeleri, Şırnak Ýdil’e baðlı Sırtköy Beldesi, Şırnak Silopi’ye baðlı Başverimli Beldesi, Şırnak Uludere’ye baðlı Uzungeçit Beldesi, Urfa Suruç’a baðlı Onbirnisan Beldesi, Urfa Halfeti’ye baðlı Yukarı Göklü Beldesi, Van’a baðlı Bostaniçi Beldesi, Van Erciş’e baðlı Çelebibað Beldesi.