Aileler ve İHD'liler Düzgün Tekin'in akıbetini sordu

Amed'de kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, Düzgün Tekin'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” oturma eyleminin 437’ncisi İHD binasında yapıldı. Bu haftaki eylemde, 21 Ekim 1995 tarihinde İstanbul’un Bağcılar ilçesi Güneşli semtinde iş yerine gittikten sonra bir daha haber alınamayan Düzgün Tekin’in akıbeti soruldu. Basın metnini okuyan Kayıplar ve Faili Meçhul Komisyon Üyesi Hasan Yalçın, Tekin’in kaybedilmeden önce etrafındaki kişilere sürekli değişik arabalar tarafından takip edildiğini söylediğini aktardı. 

Yalçın, “Takip eden aracı biliyordu, bir arabanın plakasını kâğıda yazıp eve bırakmıştı. Yazıp bıraktığı 34 F 6676 plakalı araç Düzgün Tekin’i kaçıran araçlar arasındaydı” diye konuştu. 

Tekin’in eniştesinin, İHD’ye başvuruda bulunarak evlerinin önünde takside 2 sivilin sürekli beklediğini ve 21 Ekim 1995 tarihinden sonra bu kişilerin bir daha gelmediğini ilettiğini ifade eden Yalçın, “27 Ekim 1995’te Tekin ailesine gelen telefonla, kimliğini açıklamayan bir kişi Düzgün Tekin’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1’inci Şube’de olduğunu söyledi. Tekin’in akıbetini öğrenmek için tüm emniyet birimlerine başvuruldu. Ancak gözaltında öyle biri olmadığı yanıtını aldı” dedi. 

'DEVLET GİZLEDİ'

Yalçın, Gebze Cezaevi’nde kalan Kasım Açık isimli kişinin, Tekin’in öldürülüp Kırklareli yakınlarındaki çadır kentte diz çöktürülerek gömüldüğünü krokilerle açıkladığını da aktardı.

Yalçın, Tekin Ailesi'nin Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduğunu söyleyerek, “Bu açıklamalara rağmen kaybedildiği günden bu güne, devlet yetkilileri ne Düzgün Tekin hakkında ne kendisini takip eden sivil araç hakkında bilgi verdi. Ailesi kendi imkanlarıyla sözü edilen çöplükte Düzgün Tekin’in cenazesine ulaşmaya çalışsa da başaramadı” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi de yapıldı.